Депутатите отхвърлиха предложение за прекратяване на заседанието и продължиха с

...
Депутатите отхвърлиха предложение за прекратяване на заседанието и продължиха с
Коментари Харесай

Парламентът реши да работи в грях, ударно приема Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха предложение за преустановяване на съвещанието и продължиха с второто четене на измененията в Изборния кодекс.

" От 18 часа по канон към този момент е Разпети петък. И всеки православен християнин в залата на може да работи без да изпадне в грях ", уточни Любен Дилов-син /ГЕРБ-СДС/ и предложи пленарното съвещание да бъде прекъснато.

На два пъти обаче неговото искане бе отхвърлено. В поддръжка на Дилов и християнските догми гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ-СДС.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева, която сега управлява съвещанието, първо отхвърли да подложи предлагането на гласоподаване, защото преди няколко часа Народното събрание е решил да работи до привършване на дневния ред, само че след възражения в залата го подложи на гласоподаване.

Искането за преустановяване на съвещанието беше отхвърлено и при прегласуването със 76 гласа " за ", 97 " срещу " и 31 " въздържал се ".

Преди това депутатите гласоподаваха, че данните от протокола от машинното гласоподаване се прибавят към данните от протокола на секционната изборна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната изборна комисия посредством прекачване от записващото техническо устройство. Посочиха и лицата, които имат право да участват в районната изборна комисия.

По-рано депутатите понижиха състава на Централната изборна комисия от 20 на 15 членове. Той ще се назначава от президента въз основа на оферти на парламентарните партии и обединения.

Одобрено беше и предлагането за 100% машинно гласоподаване в страната в изборните секции с над 300 души. ГЕРБ съобщи, че сезира Конституциония съд за това решение.

Депутатите одобриха при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии да има видеонаблюдение. То ще се предава онлайн. По-сторгият надзор се вкарва, с цел да се предотвратят нарушавания.

За производство на изборите на територията на страната се образуват 32 многомандатни изборни региона, включително три - в област София-град, и два - в област Пловдив, както и един многомандатен избирателен регион отвън страната . Останалите изборни региони съответстват с границите на областите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР