Депутатите от управляващото мнозинство - Виктория Василева, Ивайло Мирчев, Мирослав

...
Депутатите от управляващото мнозинство - Виктория Василева, Ивайло Мирчев, Мирослав
Коментари Харесай

Депутати предлагат членовете на КЕВР да се намалят от 9 на 5

Депутатите от ръководещото болшинство - Виктория Василева, Ивайло Мирчев, Мирослав Иванов и Георги Свиленски, внесоха план на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, посредством които се предлага членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да се понижат от девет на пет. Законопроектът за промени в Закона за енергетиката е качен на страницата на Народното събрание.

Освен това се планува редуциране на броя на членовете в състав " Енергетика " от четирима на двама, както и премахването на условието за един член на КЕВР с юридически стаж и един член с опит в областта на стопанската система. Според вносителите по този метод се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един ръководител, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги. 

В претекстовете на законопроекта написа, че посредством този метод ще се усъвършенства численият състав на КЕВР като самостоятелен колегиален орган, като ще бъдат осъществени обилни финансови и икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията.

Проектът планува по-широки дефиниции на легалните термини " стаж в региона на енергетиката " и " стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ", като подобен се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с подобен предмет на активност, само че регистрирани и/или лицензирани на друга страна членка.

Вносителите допълват, че изменящият се енергиен бранш изисква " кръстосано боравене " с информация (по отношение на електричество, газ и развиване на пазарите на едно и дребно), знания и опит, както и взор върху разнообразни сегменти и браншове. В тази връзка препоръчаното уголемение на дефиницията за стаж в енергетиката, обгръща и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банково дело, обвързвано с енергийния бранш. 

В заключителните разпореждания на законопроекта е записано, че с влизането му в действие се приключват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. Освен това в деня, в който влезе в действие, посредством чоп се приключва мандата на двама от членовете на КЕВР със стаж в региона на енергетиката. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР