Депутатите от парламентарната група БСП за лява България внесоха 60

...
Депутатите от парламентарната група БСП за лява България внесоха 60
Коментари Харесай

БСП сезираха Конституционния съд в защита на Жаблянов

Депутатите от парламентарната група " Българска социалистическа партия за лява България " внесоха 60 подписа в Конституционния съд за отстраняването на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. Това заяви Таско Ерменков на влизане в Конституционния съд.

Очакваме Конституционният съд да прегледа нашето искане и да дефинира, че свалянето му е било противоконституционно. Не желаеме в Народното събрание да царува непоследователност и да се счита, че там (в НС) се взимат противозаконни решения, съобщи Ерменков.

На въпрос дали Жаблянов ще съди България в Страсбург, той отговори, че този въпрос би трябвало да се зададе към самия него.

Припомняме, на 21 февруари 2018 година депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов бе отхвърлен от поста зам.-председател на 44-ия парламент след гласоподаване. Това решение бе подкрепено с гласовете на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Срещу решението се оповестиха националните избраници от Българска социалистическа партия. От Движение за права и свободи дипломатично дефинираха гласуването като " фарс " и отхвърлиха да вземат участие.

Мотивите на ГЕРБ и Оперативна програма против Жаблянов са за негови изявления. Първият - изявлението му от трибуната против контракта за другарство с Македония, когато той дефинира като контракта ни с Македония като " недоносче ".

Поведението на досегашния зам.-председател на Българска социалистическа партия бе неуважително към жертвите на Народния съд, съгласно ГЕРБ и Оперативна програма. Когато на 1 февруари, когато бе маркирана паметта на жертвите на Народния съд и на така наречен възродителен развой, Жаблянов сподели че: " Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ".

Припомняме, ръководителят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов бе безапелационен, че Жаблянов показва присмехулно отношение към жертвите на комунистическия режим, като напомни и че депутатът от Българска социалистическа партия е бил и най-яростният съперник на ратификацията на Договора за другарство и добросъседство с Република Македония.

Депутатът на ГЕРБ Тома Биков два пъти изиска оставката на Валери Жалянов и сложи ултиматум това да стане в границите на същия работен ден.

От ГЕРБ реагираха поради определението за Народния съд в позицията на Българска социалистическа партия за провеждането на Луковмарш, която позиция обаче се оказа единствено на Валери Жаблянов.

След " приятелски съд " на " Позитано " 20 Кирил Добрев от Народно събрание на Българска социалистическа партия съобщи, че Изпълнителното бюро не поддържа едно искане за оставката на зам.-председателя на Народното събрание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР