Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред приеха

...
Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред приеха
Коментари Харесай

Агентите на ДС ще продължат да излизат на светло

Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред одобриха на второ четене промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на българската национална войска .

Заседанието на комисията протече без напрежение и без кавги, като нито една от партията не възрази по отношение на измененията, които се плануват в законопроекта. За измененията в Закона гласоподаваха 13 депутати, шестима бяха срещу.

Целта на предлаганите промени е да се конкретизира, че пълномощието за откриване на принадлежността на проверяваните лица по член 26, алинея 1 не е еднократен акт , с оглед забележителния брой хора и институции, които комисията ревизира, по този начин също и периодическото разширение от законодателя на кръга на проверяваните лица.

С предлаганите допълнения в Закон за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на българските жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска се препотвърждава държавната политика за разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, което начало беше сложено през 2006 година с приемането му от 40-то Народно заседание.

Целта е да се направи обществена цялата налична информация, за това в коя сфера на публичния живот са били ангажирани тестваните лица и да се подсигурява гласност, бистрота и проследимост на информацията, в отговор на публичния интерес по тематиката.

Предлаганата смяна няма да докара до спомагателна административна, финансова или друга тежест нито за страната, нито за гражданскоправните субекти.

Не се планува основаването на нови административни структури и на спомагателна административна тежест за участниците в процеса, както и въвеждането на нови регулаторни режими и такси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР