Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание не са съгласни

...
Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание не са съгласни
Коментари Харесай

Енергийната комисия към парламента не е съгласна ЕК да толерира Газпром, а да наказва България по делото БЕХ Газ


Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание не са съгласни с толерирането на " Газпром " от страна на Европейската комисия по еврорегламента по разпоредбите за конкуренция, а налагане на наказване на българската страна по делото БЕХ Газ. В този смисъл те поддържаха със 17 гласа " за " предлагането на депутатите от ГЕРБ за непризнаване на виновност.

Българската страна желае привършване на делото „ БЕХ газ “ (COMP/B1/AT.39849 – БЕХ Газ) по член 9 от еврорегламента на Европейска общност по правата за конкуренция, а не по член 7 поради настъпилите нови условия, т.е. без признание на виновност. Това заяви ръководителят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев. Той изрази остро неодобрение от обстоятелството, че с главният извършител „ Газпром “ Европейска комисия завърши антимонополното дело посредством съглашение, а се желае наказване за „ Булгаргаз “-

Добрев изясни новото предложение с настъпилите във времето промени в събитията, както и новите такива.

„ Новите условия са това, че делото на Европейската комисия против „ Газпром “ завърши със съглашение по член 9 ( според регламента на Европейската общественост по отношение на правата за конкуренция). Тоест Европейската комисия не наложи наказания на „ Газпром “, а завърши делото със съглашение. Освен това има и друго следствие в Румъния, което поддържа тезата, че българската страна не е отговорна и не носи виновност, не лимитира по никакъв метод конкуренцията на газовия пазар в страната. Дори евентуално си спомняте, че през 2012 - 2013 година „ Булгаргаз “, който притежаваше потенциала в румънската територия продаде по себестойност потенциал на „ Овергаз “ и „ Овергаз “ в продължение на няколко години, доколкото си припомням внасяше газ на крайни клиенти в страната, в това число и услуги от „ Булгартрансгаз “, сподели Добрев.

„ Няма никакъв документ, който да потвърждава, че българската страна по какъвто и да е метод е лимитирала конкуренцията на газ в България. Да не приказваме, че жалбата против България в Европейска комисия от „ Овергаз “ с 50% присъединяване на „ Газпром “, с който към този момент са сключили съглашението. Казвайки всичко това, предвид на новите условия разисквахме в Комисията по енергетика на няколко пъти тази тематика и стигнахме до общото мнение на комисията и на министерството, че е добре решението на Народното събрание да се промени, като се даде опция на държавното управление съглашение с Европейската комисия по член 9. Това е същността на препоръчаното от мен и моите сътрудници решение “, изясни още ръководителят на комисията по енергетика.

От решението на Народното събрание са извадени трите сдружения, защото след консултация с правната комисия е било декларирано, „ няма по какъв начин Народното събрание да вземе решение по отношение на комерсиално сдружение в България било то и държавно комерсиално сдружение и даже би основало рисков казус “, изясни Добрев. Включването им не би било правилно от тази позиция.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова от своя страна изясни, министърът може единствено да е посредник по делото, защото че страни по него са трите сдружения, и те биха могли да предизвикват съответните документи за реализиране на съглашение по член 9. Въпреки това по думите й екипът на енергийното министерство ще направи нужното.

„ Страни по делото са трите сдружения – БЕХ, „ Булгртрансгаз “ и „ Булгаргаз “. Тоест министъра може да бъде посредник в този развой, само че действителните документи, действителните решение на процедура ще излизат от трите сдружения. Това беше и моят мотив на предходното съвещание да се добави решението, само че явно откакто има такава правна спънка явно не трябва да влизаме в други исблъсъци. Аз и екипа на министерството ще създадем всичко належащо, с цел да осъществим това решение. Правителството постоянно е работило за това да има решение по най-хубав метод за България. Ще създадем финален опит, с цел да предизвикваме диалози с Европейска комисия, да осведомяваме Европейска комисия, че ще е налице смяна в решението на българския парламент и вероятно да забележим дали е налице правна опция за рестарт на договарянията в тази посока “, сподели Петкова.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика от своя страна напомни несъгласието на депутатите с постановката на Европейска комисия.

„ Моля да изразите нашето остро противоречие за подписване на съглашение с „ Газпром “ по чл.9 и вероятно наказване против България по член 7. Народните представители в енергийната комисия, а и в цялото Народно заседание изрично се противопоставяме против един подобен метод. Не одобряваме, че главният извършител „ Газпром “ няма да бъде санкциониран, ще се подписа съглашение с него, а въпреки това българската страна, която се явява съгласно делото на комисията не знам по какъв начин да го нарека – помощник, да му са наложени по-големи наказания от главния извършител.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР