Депутатите от 45-ото Народно събрание се заклеха на тържествено заседание

...
Депутатите от 45-ото Народно събрание се заклеха на тържествено заседание
Коментари Харесай

Новоизбраното Народно събрание се събра на първо заседание

Депутатите от 45-ото Народно заседание се заклеха на тържествено съвещание през днешния ден, което продължи над 4 часа. Започна с политически престрелки и приключи без обичайна обща фотография.

Новият парламент започва в изискванията на пандемия и депутатски обети онлайн. Тържественият дух отстъпи място на политическите престрелки и изолацията на досегашните ръководещи - ГЕРБ.

Денят стартира с апели за подсилване на държавността, обещания за смяна на изборните правила и приключи без илюзии за дълъг мандат.

Заседанието даде и първи знак за ново парламентарно болшинство и допустимо взаимоотношение - безапелационният избор на новия парламентарен началник - юристът Ива Митева.

Първият ден на националните избраници стартира с митинг под прозорците им.

Журналисти и депутати още веднъж бяха дружно в коридорите, нямаше никаква възбрана публицистите да бъдат, където пожелаят в Народното събрание. Много от новите депутати избраха да влязат през парадния вход.

Депутатите от 45-ото Народно заседание пристъпиха в постройката с надпис " Съединението прави силата " посрещнати от камери и публицисти.

Доайенът и първи водещ на този парламент Мика Зайкова първо пред Българска национална телевизия разкри посланието, което счита да насочи към депутатите.

" Знаете ли, би трябвало да погледнем в една посока. Нали България е значима. Тоест да я сложим там, където ѝ е мястото в Европейското семейство, т.е. да не сме на последно място ", съобщи Мика Зайкова.

Българска национална телевизия: Как гледате на това, че тук малко Народното събрание този път е като орел, рак и щука, по какъв начин ще се схванат за това, което вие казвате, да върви България в една посока?

" Това е една цел и тя се споделя България и нейният разцвет. Ако това не е цел за тях, защо са тук? Това запитвам ", добави Зайкова.

Българска национална телевизия: Смятате ли, че ще ви чуят?

" Надявам се. Нашите предшественици са написали нещо на тази фасада, нали? И то е " Съединението прави силата ". Победата е за смелите ", сподели пред Българска национална телевизия Мика Зайкова.

Точно в 9.00 часа доайенът откри първото съвещание като напомни на депутатите за какво народът ги е изпратил там.

" На 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една единствена поръка - смяна ", означи Мика Зайкова.

Минути по-късно 240-те се заклеха. Изолираните поради Коронавирус - измежду тях и Слави Трифонов, поставиха клетва онлайн.

Стана ясно, че държавното управление на Бойко Борисов е подало оставка в деловодството.

" Не искам да разясня, само че това или е позор пред народа и пред Вас, да дойдат тук и да си подадат оставката, или е неуважение ", съобщи Мика Зайкова.

Да възстановят парламентаризма и укрепват държавността пожела президентът Румен Радев на народните представители.

" Никой не може и вие го знаете добре, като национални избраници, да ви разменя, продава или да ви отдава чартърен. Нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди гласоподаватели и не можете да бъдете крепостни на никой политически водач ", съобщи Румен Радев.

Президентът прикани депутатите да се съсредоточат в изборните промени.

" 100% машинен избор, видеонаблюдения, изсветляване работата на изборните администрации, достъп до медиите в предизборната акция, повече изборни секции и отдалечено гласоподаване за сънародниците ни в чужбина, първоначално по пощата, а в вероятност и електронно ", добави Румен Радев.

От трибуната обединението " ГЕРБ-СДС " съобщи, че гласоподавателите са ги сложили още веднъж преди всичко и че те са подготвени с кабинет. Казаха, че в случай че не ги поддържат отговорността ще падне върху партията на Слави Трифонов.

" Ако нашето предложение за кабинет не бъде подкрепено, отговорността за стабилността и развиването ще бъде поета от втората партия, тази на господин Станислав Трифонов, и може би останалите обединения, които се самопровъзгласиха за носители на смяната. И тъкмо тук е време мълчанието да бъде нарушено. И феновете на шоуто да се срещнат с краткосрочните и дълготрайните управнически планове на втората политическа мощ. Да видят управническия екип, да чуят нещо отвън нормалните лозунги, подвиквания, заклинания ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Този парламент надали ще изкара цялостния си мандат, стана ясно от първото политическо изказване на " ИТН ". Определиха това Народно заседание като друго, тъй като в залата има хора, протестирали цяла година.

Обявиха, че вкарват незабавно промени в ИК за унищожаване рестриктивните мерки върху секциите в страни отвън Европейски Съюз и 1 лев партийна дотация. За мажоритарен избор не виждали болшинство в този парламент.

" Няма потребност да се лъжем, че този парламент надали ще изкара цялостния си мандат. Не е ясно какъв брой ще изкара. Ще работи толкоз, колкото би трябвало и ще стане ясно напълно скоро. Но това слага пред него една съществена задача и тя е смяна в Избирателния кодекс, наложителна смяна. За да може всеки един български жител, без значение къде се намира по света, действително да упражни правото си на глас ", означи Тошко Йорданов от " ИТН ".

От Българска социалистическа партия предизвестиха, че от партиите се изисква разсъдък и отговорност, защото страната е на прага и на финансова, и на политическа рецесия. И още веднъж обявиха, че няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ и опровергаха слуховете, че щели да вършат огромна коалиция.

" Няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ, няма да вършим огромна коалиция. Ако сме желали, можехме да я създадем преди четири години. Не го направихме тогава, не го вършим и в този момент и апелирам за прекъсване с тези спекулации. Бихме подкрепили държавно управление, препоръчано от втората мощ " ИТН ", по политики, ориентирани към разграждане на порочния модел на ръководство и строеж за България ", съобщи Корнелия Нинова.

Движение за права и свободи разчете разположението на силите в Народното събрание като воля на гласоподавателите за смяна и нов модел на ръководство. Заявиха, че са подготвени и за нови избори незабавно. Ще поддържат кабинет от трите нови политически сили с първи приоритет - излизане от пандемичната рецесия.

" Движение за права и свободи би подкрепило държавно управление на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание със следните цели: Първо проект за излизане от пандемичната рецесия COVID-19, включващ нова ускорена имунизационна стратегия, по-ефективни стопански и обществени ограничения за отбрана на популацията и бизнеса. Второ правене на Програма за възобновяване и резистентност. Трето да стартират диалози за приемане с консенсус за Програмата за ускорено икономическо развиване на страната ", добави водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Според " Демократична България ", Народното събрание, което не се знае какъв брой време ще съществува, би трябвало да има за цели: Законност, ръководство на пандемията, промени и промени в Конституцията.

" Които си слагат за цел преди всичко да слагат основния прокурор под ясна демократична отчетност от страна на Народното събрание. Не може повече да има център на власт в Републиката, който не предстои на демократична отчетност. Това състояние би трябвало да бъде прекъснато. Последният път, когато приказвах от тази естрада, си подадох оставката и споделих - в България се открива прокурорска република ", добави Христо Иванов.

Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! " настоя първата работа на Народното събрание да е проверка на досегашното ръководство.

" Заставам пред Вас по волята на хиляди български жители, с цел да потвърдя от тази естрада една от задачите, с които хората от площадите ни изпратиха тук - мутрите вън! Първата стъпка към осъществяването на тази цел е изваждането на мутрите от ръководството на страната ", съобщи Манолова.

Традиционната обща фотография за откриването на всеки нов парламент този път не се състоя.

" Общата фотография се видя вътре в зала във връзка с гласуването и за ръководител на Народно събрание. Видя се, че в общата фотография ГЕРБ отсъстват, т.е. те са в изолираност, което е една от постижимите към този момент цели на това Народно заседание ", разяснява Филип Попов от " Българска социалистическа партия за България ".

Протест с освирквания и овации според от депутатите посрещна и изпрати участниците в първото пленарно съвещание на 45-ото Народно заседание.

Всичко за първото съвещание на новия парламент четете

Българска национална телевизия ви направи очевидци на съвещанието със специфичното студио " 45-ият парламент - формулата на властта ".

Снимки: Десислава Кулелиева

Автори: Александър Марков и Десислава Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР