Депутатите одобриха на първо четене предложението на БСП за преизчисляване

...
Депутатите одобриха на първо четене предложението на БСП за преизчисляване
Коментари Харесай

Преизчисляването на пенсиите мина на първо четене със скандал


Депутатите утвърдиха на първо четене предлагането на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31.12.2017 година със стредномесечния застрахователен приход за страната за 2018 година. Текстовете на левицата бяха внасяни и в предходния парламент и то всяка година, само че постоянно отхвърлни от болшинството с обвиняване в популизъм.

И през днешния ден от ГЕРБ се чуха същите думи, само че все пак предлагането бе признато със 127 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и нула въздържали се. Новите текстове трансформират Кодекса за обществено обезпечаване, само че могат да станат факт единствено през актуализация на бюджета.

От Българска социалистическа партия настояха през днешния ден измененията да бъдат признати и на второ четене, само че това нажежи пристрастеностите, депутатите се изпокараха, съвещанието бе прекратено от ръководителя,а по-късно се чуха и крясъци „ Оставка “ по адрес на Ива Митева.

Така и не е ясно дали ще се стигне въобще до приемането на текстовете на второ четене, тъй като на този парламент му остава единствено още един работен ден. Не е импортирано и предложение за актуализация на бюджета.

След приемането на измененията на първото четене, водачът на левицата Корнелия Нинова предложи законопроектът да бъде разискван и гласуван и на второ четене. Чуха се възражения от залата, само че никой не оспори предлагането от трибуната. Въпреки това ръководителят на Народно събрание Ива Митева не подложи предлагането на БСПп на гласоподаване. Обяснението й бе, че нямало консенсус. Последваха вълнения в залата. Депутатите излязоха в отмора, само че след нея пристрастеностите не стихнаха. Депутатите от левицата остро разкритикуваха Ива Митева, тя пък ги упрекна в насмешка към Народното събрание. После още веднъж приключи съвещанието.

По време на дебатите, Георги Гьоков от Българска социалистическа партия изясни, че преизчислените пенсии може да стартират да се изплащат от 1 юли, а по-късно постоянно държавно управление да актуализира бюджета.

От Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат законопроекта, само че в случай че смяната влезе в действие от 1 януари 2022 година Хасан Адемов уточни, че от 2 108 000 пенсии нарастване ще получат 56 %. Според него спомагателният разход до края на годината ще е 1.1 милиарда лв., само че тези пари ги няма в бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Мика Зайкова от " ИТН " уточни, че пенсията сега обезпечава на възрастните хора едвам 35% заместващ приход. В Европа няма заместващ приход на пенсия под 70%, означи тя. Когато получавате заплата 1000 лв. и получите пенсия 300 лв., това заместващ приход ли е или сриване в бездната на неплатежоспособността, попита тя. Изход има и по тази причина ви апелирам да гласувате за осъвременяване на пенсиите, прикани Зайкова.

От " Изправи се! Мутри вън! " поддържаха законопроекта и показаха, че и те са внесли сходен план за промени в КСО.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР