Депутатите не приеха предложението да намалят заплатите си. От Изправи

...
Депутатите не приеха предложението да намалят заплатите си. От Изправи
Коментари Харесай

Депутатите отказаха да намалят заплатите си

Депутатите не одобриха предлагането да понижат заплатите си. От " Изправи се БГ! Ние идваме! " предложиха възнаграждението на народните представители да бъде кратко до 1570 лева месечно, само че концепцията им не срещна поддръжката на другите партии. Без " за " и " срещу " и с 13 въздържали се Временната комисия за разработване на план на устав на 46-ото Народно заседание отхвърли предлагането за понижаване на заплатата на народните представители, предaва Българска телеграфна агенция.

От " Изправи се БГ!Ние идваме! " предлагаха депутатите да получават главно месечно заплащане, равно на една средномесечна заплата в публичния бранш, а не на 3 средномесечни заплати (4710 лева.), както е сега.

Председателят на Народното събрание Ива Митева разяснява, че схваща желанието на Мая Манолова за понижаване на възнагражденията на депутатите, само че обърна внимание по какъв начин се дефинират заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лв. на депутат ще рефлектира до заплатата на елементарния специалист във всяка една администрация, тъй като с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, означи тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, счита Митева.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Депутатските заплати да бъдат понижени от близо 7000 на 1400...

Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! " разяснява, че всеки може да подарява заплатата си за добра идея, тъй че постоянно има добър излаз от тази обстановка. Крум Зарков от Българска социалистическа партия предложи заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването ѝ на всеки 3 месеца.

Основната заплата на депутатите обаче ще продължи да се преизчислява всяко тримесечие. Но те към този момент няма да получават спомагателен бонус при осъществяване на значими за страната задания, който стигаше до 1/4 от главната им заплата.

Народното събрание ще заплаща спомагателни разноски на депутатите в размер на 2/3 от главното им месечно заплащане. Средствата могат да се употребяват за възнаграждение на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия, свързани с работата на националните избраници в Народното събрание и изборните им региони. Сумите към този момент ще се превеждат на депутатите по банков път.

Всеки депутат има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в Народното събрание ще се води обществен указател на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева сподели, че ще разгласи всички цивилен контракти, подписани в 44-ото Народно заседание, и ще упорства това да създадат и ведомствата. Нека да е ясно защо се подписват цивилен контракти и се харчат парите на данъкоплатците, разяснява тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР