Депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството

...
Депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството
Коментари Харесай

С голямо мнозинство: НС прие мораториум върху действията на правителството в оставка

Депутатите постановиха мораториум върху концесии и назначения, осъществени от държавното управление в оставка до основаването на идващ кабинет.Във фокуса попадат продажбата на държавни и общински лечебни заведения, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно присъединяване.

Предложенията са две на Българска социалистическа партия и на " Изправи се! Мутри вън! ". Те бяха обединени в едно, само че последва спор кой е бил пръв. На мораториума се опълчиха единствено от ГЕРБ, като не гласоподаваха, а по-късно на конференция оповестиха, че ще изискат тълкувателно решение от Конституционния съд за мораториума и подчертаха, че той визира доста сфери от икономическия живот, върху които може да има неподходящи последици.

Мнозинство на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи промени предложение на " Демократична България " за процедура, която задължава основния прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца в правната комисия. По предложение на Движение за права и свободи с изключение на него, ще бъдат изслушвани и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Решението за мораториума се взе след двучасова замяна на реплики коя групировка е внесла първа настояването си. Българска социалистическа партия упрекна трите нови партии в Народното събрание, че са я саботирали и са разрешили моделът Борисов да продължи да овладява цели браншове като отхвърлили предишния петък предлагането им.

" Няма да допуснем да хвърлите върху Българска социалистическа партия думи като - Българска социалистическа партия саботира общия анти ГЕРБ фронт - било противоконституционно да се запише в едно общо решение за ревизитята ", съобщи Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия за България.

Според " Изправи се! Мутри вън! " огромна част от назначенията в държавната администрация и в бордовете към този момент са се случили и по тази причина оферират незабавни промени в някои закони, които да разрешат нови състезания при нов кабинет.

" И ние от " Изправи се! Мутри вън! " предлагаме, вместо тук да спорим, по тази причина кой пръв, кой втори, кой желал, да предприемем дейности, с цел да бъде възобновена справедливостта ".Ни не просто приказваме, ние действаме ", съобщи Мая Манолова - ръководител на ПГ на " Изправи се! Мутри вън! ".

От Движение за права и свободи поддържаха мораториума със подозрението, че може да опонира на Конституцията. " Демократична България " потвърдиха това.

" Този мораториум лишава пълномощия на изпълнителната власт. Вденъж към този момент Конституционният съд е отменил подобен мораториум. Аз не съм правист и няма да диспутирам с юристите. Може да има и друго пояснение. Но слагам въпроса - може ли да има и такова пояснение, че това е смяна в салдото на управляващи и че е погрешно ", посочи Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи.

" Трябва да сме изключително деликатни когато вкарваме мораториум с решение на Народно събрание, тъй като Конституционинят съд е сложил доста ясни условия, на които би трябвало да дава отговор въведените мораториуми. Това са условия за пропорция, легитимност. Първоначално предолженото решение не отговаряше, на госпожа Нинова и Българска социалистическа партия, не отговаряше на тези условия, сложени от Конституционен съд ", съобщи Атанас Славов от ПГ на " Демократична България ".

" Ние няма да участваме в това гласоподаване, тъй като то е противокнституционно и това е ясно на всички в тази зала. Това са отнемания на пълномощия от страна на законодателната власт от изпълнителната. Това няма значение обаче. Явно към този момент ", уточни Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

От групировката на Слави Трифонов се протипоставиха на обвиняванията на Българска социалистическа партия.

" Категорично се противопоставяме от ПГ на " ИТН " госпожа Корнелия Нинова да натоварва с политическа отговорнст за 4те работни дни на това Народно събрание хората от " Изправи се! Мутри вън ", Има Такъв Народ и " Демократична България ". Това, че вие, за толкоз години, не сте се справили с тези назначения, г-жо Нинова, е ваш проблем ", съобщи Радостин Василев от ПГ на " ИТН ".

Промени в правилника на националното заседание провокираха още веднъж нажежаване на пристрастеностите.Мнозинство на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи по предложение на Движение за права и свободи промени процедура, която беше концепция на " Демократична България " и целеше да задължи основния прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца.

" Аз предлагам, към това предложение да прибавим ръководителите на Върховен касационен съд и ръководителя на Върховен административен съд, и " тримата огромни " да вървят в комплект и ще подкрепим това предложение ", предложи Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи.

" Така, както сме ги подкарали по домова книга, господин Хамид, да се възползваме от преимуществото на нашата парламемнтарна група ние имаме Арменски поп. Да викнем и него ", прикани Николай Хаджигенов от ПГ на " Изправи се! Мутри вън! "

" Веницианската комисия колкото и пъти да ви напише по някакъв метод, разбираме за вас, че основният прокур и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд не са еднакъв статут, вие не можете да го разберете. Видя се още веднъж задкулисието, което до момента крепеше основния прокурор като рохко яйце ", съобщи Стела Николова от ПГ на " Демократична България ".

Не бе подкрепено предлагането на " Изправи се! Мутри вън! “ да се разреши на депутати, изпаднали от парламентарни групи, да се причисляват към други такива или да образуват нови.

Депутатите взеха решение още, че в пленарната зала би трябвало да участват 121 законотворци, с цел да се одобри закон или декларация.досега този кворум беше необходим единствено за началото на заседатието.Народните представители анулираха и 10-дневната си великденска почивка тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР