Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за трудовата

...
Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за трудовата
Коментари Харесай

От 400 на 4000 IT-та годишно? НС улесни вноса на кадри от трети страни

Депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, с които доста се улеснява вносът на висококвалифицирани фрагменти от страни отвън Европейския съюз. Отварянето по-широко на вратите на родния трудов пазар се чака да облекчи най-малко отчасти острия дефицит на IT експерти.

Промените засягат така наречен „ Синя карта “, която се издава на жители на страни отвън Блока, с цел да работят тук. Като цяло процедурата става по-гъвкава и комфортна. А по-конкретно се планува:
Съкращаване на периода на процедуратаПризнаване освен на тапия от висше обучение, само че и на насъбран опитКандидатстване по електронен път от шеф или от чужденецаВалидността на „ Синята карта “ става 5 годиниЧужденците ще могат да работят от разстояние в България и чужбинаПредоставя се опция за дълготрайни и краткосрочни командировки, в това число на територията на ЕСУлеснява се процесът за промяна на длъжността, като към този момент няма да има потребност от издаване на нова пластикаУлеснява се промяната на шеф, като отново няма да има потребност от нова пластикаХората с интернационална протекция ще могат да аплайват за „ Синя карта “Притежателите на „ Синя карта “ ще се обезпечават в НЗОК – както българските чиновници
Досега процедурата бе прекомерно тромава и с доста непотребни, съгласно бизнеса, условия, затрудняващи наемането. Бюрократичният микс костваше към половин година и правеше процеса по-скоро теоретично наличен, само че на процедура неприветлив и негоден.
Данните са красноречиви
Според националната статистика през 2017 година да вземем за пример са издадени малко над 100 карти и също толкоз са били възобновени. През идващите няколко години броят на новите „ сини карти “ пораства по малко, с цел да надвиши 300 през 2021 година и към този момент да е към 400. Според Искрен Митев от „ Продължаваме промяната “ облекчаването на режима може да усили издаването на карти до към 4000 годишно.

Противници на измененията бяха от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи, които гласоподаваха „ срещу “ – като се изключи двама души от редиците на националистите и левицата.



Сред опасенията им се прокрадна да вземем за пример това, че със свалянето на условията към чиновниците може да се окаже по този начин, че работодателите да предпочетат по-нискоквалифицирани чужденци, на които да заплащат по-ниски заплати, за сметка на българските. Според „ Възраждане “ това е дискриминационно.

IT браншът обаче от години се оплаква, че в действителност хората не доближават и привличането на фрагменти извън е сериозно значимо за развиването му. Според изчисленията през идните години единствено софтуерният пазар умерено може да поеме 34 хиляди души. Особено привлекателни са експертите от страни като Армения, Грузия, Беларус и Украйна, както и Русия.
 ICT промишлеността може да стане №1 по доходи до 2026 година
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсиня карта IT експерти IT фрагменти ПоследниНай-четениРегулации 4 От 400 на 4000 IT-та годишно? Народно събрание улесни вноса на фрагменти от трети страни Политика 156 „ Между България и Шенген стои един закон “ Хай-тек 56 НАСА и Boeing работят върху дизайн на аероплан с ниски излъчвания Бюджет и финанси 228 Фед дава сигнал за ново огромно повдигане на лихвата Компании 15402 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Имоти 12343 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Хай-тек 5714 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Иновации 4850 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Всички новиниОще от РегулацииВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР