Депутатите гласуваха на първо и второ четене едновременно в пленарна

...
Депутатите гласуваха на първо и второ четене едновременно в пленарна
Коментари Харесай

Новата актуализация на Бюджет 2020 приета едновременно на първо и второ четене

Депутатите гласоподаваха на първо и второ четене по едно и също време в пленарна зала нова актуализация на държавния бюджет за 2020-а.  " За " законопроекта на първо четене гласоподаваха единомислещо 125 народни представители, без " срещу " и " въздържали се ". След това по предложение на ръководителя на Бюджетна комисия Менда Стоянова измененията бяха гласувани и на второ четене. Текстовете бяха подкрепени и от опозицията, само че с изискването, че ще има повече изясненост какви планове ще получат финансиране против гаранциите. Законът ще влезе в действие от деня на обнародването му в " Държавен вестник ". 

Измененията се вършат за да се усили допустимият размер на гаранциите, които страната може да дава от 1,5 милиарда лв. на 1,8 милиарда лв.. Така страна ни ще може да отговори на условията на Европейския съюз и да даде две нови гаранции в общ размер на над 300 млн. лв.. В подмяна страната ни ще може да се възползва от в допълнение 1,1 милиарда лв. по два инструмента на Европейски Съюз за подкрепяне на служащите и дребния бизнес. Става въпрос за Европейския инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на експлоадирането на COVID-19 и Паневропейския гаранционен фонд. 

България ще получи пари по европейски вид на програмата 60/40, посредством новосъздадения инструмент за отбрана на работещите. Общата сума, за която ще аплайваме е 1 милиард лв., като в подмяна ще предоставим държавна гаранция от 210 млн. лв.. Срокът за уточняване на параметрите по този инструмент за България е 26 юни. Европейската комисия ще набира средствата по инструмента посредством заеми, които да дава на страните членки при преференциални условия. 

Вторият инструмент, по който чакаме поддръжка, е Паневропейския гаранционен фонд. Чрез него ще бъдат подпомагани дребни и междинни предприятия. Нашият интерес е най-малко да компенсираме сумата на гаранцията с планове, които вероятно да се върнат към нас. По него страната ни ще даде държавна гаранция от малко над 100 млн. лв.. Проектите ще бъдат набирани благодарение на министерството на стопанската система и Българската банка за развиване.   

Това е втората актуализация на бюджета, която се прави в границите на последните три месеца. Първата беше гласувана при започване на април. С нея беше изменена бюджетната рамка, като бе заложен недостиг в края на годината от 3,5 милиарда лв. и увеличение на тавана за вдишване на държавен дълг от 2,2 милиарда на 10 милиарда лв.. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР