Депутатите дадоха възможност лекарските асистенти, медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите

...
Депутатите дадоха възможност лекарските асистенти, медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите
Коментари Харесай

Медицински сестри, акушерки и рехабилитатори ще могат да учредяват лечебни заведения

Депутатите дадоха опция лекарските асистенти, медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите да учредяват лечебни заведения като физически лица. В тях те ще могат да осъществяват независимо медицински и здравни грижи, операции, предварителна защита и профилактика на заболявания или да поставят здравни грижи, назначени от доктор. Това стана с приемането на второ четене на текстове от измененията в Закона за лечебните заведения. 

Промяната в закона дава опция здравните грижи, които не се включени независимо в обсега на наложителното здравно обезпечаване, да се дават по избор на пациента против възнаграждение или посредством механизмите на доброволното здравно обезпечаване. Такива грижи могат да бъдат промяна на превръзка, слагане на абокат или инжекция и други.

Приетите текстове дават опция лечебните заведения да се учредяват от еднолични търговци или еднолични търговски сдружения, регистрирани от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. В закона се прецизира, че в случаите, когато лечебното заведение се учредява като еднолично комерсиално сдружение, едноличният притежател ръководи и съставлява лечебното заведение.

Срещу тези разпореждания възразиха от " Българска социалистическа партия за България ". Дискусионен беше въпросът по какъв начин ще се регламентира обсегът на активността на медицинските експерти и кой ще им заплаща.

Председателят на парламентарната комисия по опазването на здравето Даниела Дариткова /ГЕРБ/ изясни, че се дава опция действия, които са реализирани и в този момент на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона. По думите й това разрешава, от една страна, тази процедура да се регламентира, въпреки това, да бъде добре следена. Дариткова изясни, че медицинските експерти могат да вършат единствено това, което е написано в наредбата на здравния министър, по лекарско предопределение.  

" Редица операции и услуги, които ще правят тези структури, ще бъдат легитимирани по метод, който е законово написан и по който може това да даде опция за транспарантно практикуване на тяхната активност. Това е в полза на здравната помощ и на пациентите в България ", уточни Дариткова. 

Според нея признатите текстове са единствено в интерес на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти, някогашните фелдшери, които подкрепят активността на общопрактикуващите лекари в доста обитаеми места на България, както и от легитимиране на активността на медицинските сестри, които могат да правят и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани вкъщи, след тежки неврологични болести.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР