Депутати, магистрати, висши представители на изпълнителната власт, кметове и др.,

...
Коментари Харесай

Цацаров е проверявал хора от властта през 2019 г. за укрити авоари в чужбина

Депутати, магистрати, висши представители на изпълнителната власт, кметове и други, са били обект на имуществена инспекция през 2019 година за недекларирани влогове и парцели в чужбина. Проверките са били предоставени от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, най-малко половината от тях са завършили, материалите са докладвани на прокуратурата, само че без последици. Другите инспекции към момента са висящи. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков в предаването " ЕвроДикоф " по Евроком в петък.

По принцип няма спънка който и да е български жител да има влогове и парцели в чужбина. Само по себе си това не е нелегално. Но хората във властта, в това число и магистратите, са длъжни да заявяват цялото си имущество пред съответните органи - преди пред Сметната палата, а след това и КПКОНПИ, както и магистратите - пред Инспектората към Висш съдебен съвет. Всички жители пък са длъжни да заявяват приходите си в Национална агенция за приходите. Недекларирането на имущество и парични средства от задължените за това обществени фигури съставлява административно нарушаване, само че една от последствията е наложителна инспекция от антикорупционната комисия КПКОНПИ за нелегално добито имущество. Освен това укриването на такива активи е косвена индикация за корупционни практики, което би следвало да бъде разследвано от прокуратурата.

" Прокуратурата е разполагала с имена на лица, за които има данни за парцели в чужбина и средства в задгранични банкови институции. Информацията е постъпила при основния прокурор от разнообразни източници. По нашия закон тези лица е трябвало да заявяват тези имущества, само че не са създали това ", съобщи Рашков. Главният прокурор е упълномощил инспекция, проверявани са били 77-78 лица, посочи вътрешният министър, с ангажимента, че измежду тях има и умряли хора. За 37-38 от тях - магистрати и политици - инспекцията е завършила, а резултатите са били изпратени във Върховната касационна прокуратура и се намират там. " Оттогава до ден сегашен ние не знаем какво е подхванала прокуратурата ", съобщи Рашков. " Възниква въпросът за какво не е подхванала и за какво не се знае, откакто има информация в общественото пространство, че такава инспекция се прави, за какво не е осведомена обществеността за тези лица, за които инспекцията е завършила и към този момент се знае, че имат сметки в чужбина, в това число в офшорки и така нататък Всички тези неща са изяснени от способените български управляващи. Прокуратураа държи това в загадка, пита се в задачата за какво ", сподели Рашков.

Пред " Капитал " източници от средите на магистратите споделиха, че измежду проверяваните има депутати, както от опозицията в 44-ия парламент, по този начин и от съдружните сътрудници на ГЕРБ, един някогашен министър на външните работи, най-малко един член на Висш съдебен съвет и други

Същественото в тази ситуация е, че без значение дали става дума за инспекции, които са завършили и се държат в загадка, или за инспекции, които още не престават, и в двете хипотези проверяваните са държани според.

Всичко това е още едно пояснение за мощната поддръжка за Цацаров - както по времето на мандата му като основен прокурор, по този начин и за избора му за ръководител на КПКОНПИ в Народното събрание. Парадоксалното е, че точно КПКОНПИ е органът, до който също би трябвало да бъдат изпратени такива констатации за недекларирани активи и парцели от представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, доколкото декларирането става пред тази комисия, тя прави и проверкате за нелегално добито имущество.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР