Депутати бягат от парламента при гласуване на бюджета. Цената на

...
Депутати бягат от парламента при гласуване на бюджета. Цената на
Коментари Харесай

Колко струва жена преди век?

Депутати бягат от Народното събрание при гласоподаване на бюджета. Цената на хляба се усилва. Шеф на банкрутирала банка изчезна в чужбина. Тройно убийство…

Това не са заглавия от български вестници през последните месеци, а вести от преди 100 години.
 s27-stari_vestnici_lom2018c  s27-stari_vestnici_lom2018d  s27-stari_vestnici_lom2018e  s27-stari_vestnici_lom2018f  s27-stariyat_lom2
Само сред Първата и Втората международни войни в крайдунавския Лом са излизали над 70 вестника. В средата на април 1930 година вестник „ Нова Дунавска заря ”, който се чете по цялото крайбрежие на реката, оповестява, че е гласуван бюджетът на България. Министър ръководителят Андрей Ляпчев обаче е неудовлетворен, тъй като утвърждението на финансовата сметка на страната станало с огромен напън. 100 депутати от ръководещата коалиция „ Демократически сговор ” изобщо не участвали в залата, а други 38 си вдигнали чукалата преди гласуването и изчезнали из столицата. „ Но опозицията, която била срещу бюджета, оставила в залата 28 души. Съзнателно или не, опозицията, която се е борила против държавното управление, услужила, с цел да могат депутатите сговористи да одобряват бюджета ”, изяснява журналистът подмолните политически пазарлъци, каквито се въртят и през днешния ден в отечеството.

В дописка „ Икономическото бъдеще на България ” от юни 1925 в. „ Ломски глас ” оповестява, че министърът на труда Димитър Христов се оплакал, че „ народните представители най-вече се занимават с чисто политически въпроси, без да стопират задоволително вниманието си върху стопански въпроси, от които зависи бъдещето на страна ни. Като да вземем за пример, че популацията на България нараства с изключение на бежанците с 80 000 души годишно и че това население единствено не може да си откри издръжка в селата, само че требе да му се откри работа в промишлеността. ” Като изключим, че в този момент повишаване на популацията освен няма, ами броят на българите стремително се срутва, другото – липса на работа и издръжка за хората в дребните селища и безразличието на властта към това си е отново същото.

„ Нова дунавска заря ” от април 1930 година оповестява: „ Директорът на оповестената в неплатежоспособност Българска кредитна банка е избягал в чужбина! ”. Точно къде се е покрил банкерът и какъв брой пари е отнесъл, изданието не разяснява. Но и от късата информация е ясно, че парите ги няма и много народ и в ония години е преглътнал със студена вода изгубените си спестявания. А животът и тогава е бил сложен и най-необходимите артикули необяснимо поскъпвали.

„ Защо нараства хлябът? ”, пита вестник „ Ломски сговор ”. „ Когато някои артикули от първа нужда се държат от дълго време на една цена – месото 20 лв. за кило, киселото мляко 6-8 лв., сирене 26 лв., хлябът от няколко дни е възкачен с 1 лев. Черният 900 гр. за 10 лв., белият 900 гр. – 13 лв.. Пред вероятността на една богата годишна продукция, това покачване на цените учудва доста жителите! ”, отбелязва изданието и приканва Комисариатът по прехраната (нещо като днешната Комисия за отбрана на потребителите) да се заеме с въпроса. В потока от вести за политически измами и стопански земетресения не липсват и персонални драми, подпалени от бурни пристрастености. „ Тройно ликвидиране от обич! ” гърми през 1930 година в. „ Нова дунавска заря ”. 22 годишният Михаил Христов от Старо ново село прострелял с ловджийска пушка изгората си Цена и любовника й еврейчето Израил, оповестява репортерът. „ Михаил ухажвал Цена, само че тя предпочела еврейчето, по тази причина „ наскърбен Христов ги издебнал на среща, прострелял и двамата, след което прострелял и себе си ”, споделя журналистът.

Освен политика, стопанска система и полицейски летописи по страниците на вестниците от началото на XX век се разискват и морални-етични тематики и проблеми, свързани, както се споделя през днешния ден, с човешките права. Без изобщо да подозират, че след близо 100 години в Европа ще бъде основана Истанбулска спогодба за отбрана на дамите и децата, през 1925 година редакторите на „ Ломски глас ” – издание на въздържателите, повдигат въпроса за онеправданото състояние на българската жена в фамилията. За нейната отбрана обаче публицистите прибягват не до юридически, а до математически причини в публикацията „ Колко коства една жена? ”„ Трябва да споменем няколко думи за пресиленото мнение, което съвсем е общо, че в живота, в труда и производството всичко е мъжът, а дамата съвсем нищо ”, написа редакторът и с цел да потвърди значимото място на нежната половина в фамилията и обществото пресмята какъв брой коства една брачна половинка след 25 години фамилен живот. За развъждане на децата тя е прекарала 1800 безсънни нощи, през които брачният партньор й е почивал. Сготвила е към 10 000 ястия. Омесила е и опекла 25 000 хляба и 1250 баници, изработила е общо 7500 надници. Или с годишната рента дамата, оценена единствено като производителка, коства към 400 000 лв. ”, заключава журналистът и предлага „ на дамата да се заплати тази цена материално и духовно ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР