Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП

...
Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП
Коментари Харесай

Явор Божанков е изключен от групата на БСП

Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на Българска социалистическа партия малко откакто той поддържа даването на военна помощ за Украйна.

Групата, ръководена от Корнелия Нинова, е поискала от Божанков да напусне Народното събрание и да " освободи мястото за идващия в листата ". Решението за отстраняването му е взето " единомислещо " от общото заседание на ПГ на Българска социалистическа партия.

Ако Божанков реши, той може да остане в 48 Народно заседание като самостоятелен народен представител.

Депутатът от Велико Търново към този момент беше осъден от Нинова с премахване от Правната комисия поради това, че не поддържаше партийната линия по измененията в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина беше върната.

От Българска социалистическа партия цитират и формалното съображение за отстраняването на Божанков от групата, а то е във вътрешния им устав:
" Всеки депутат е задължен да извършва решенията на управлението и Общото заседание (на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ". Може да показва противоречие на Общото заседание, само че след взимане на решение, е задължен да го извършва ". " Парламентарната група може да изключи член на групата при редовно безучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при обилни нарушавания на политиката на Българска социалистическа партия и съдружното съглашение. Решението се приема с болшинство от две трети от членовете на Парламентарната група ".
Почти през целия месец ноември Явор Божанков се намираше в Съединените щати, където беше на командировка - за която Нинова е била осведомена.

Липсата му направи усещане както на депутатите, по този начин и на наблюдаващите на Народното събрание, защото се случи малко след безкомпромисното премахване на Божанков от най-важния му пост на зам.-председател на Комисията по правни въпроси.

Божанков е и поради реабилитацията на фрагменти, свързани с ГЕРБ и Движение за права и свободи в администрацията, както и поради това, което той назовава " репресии от всички държавни органи " против неговото семейство поради политическите му позиции.

Депутат от 2017 година до момента - Божанков е част от така наречен гражданска квота на Българска социалистическа партия (т.е. не е партиен член), само че е и един от най-активните представители на партията в Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР