Депутатът от Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев е главно действащо лице

...
Депутатът от Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев е главно действащо лице
Коментари Харесай

ДЪХ НА КОРУПЦИЯ: Настимир Ананиев в нов лобистки скандал за милиони

Депутатът от „ Продължаваме промяната “ Настимир Ананиев е основно настоящо лице в нов лобистки скандал за милиони левове със мощен корупционен мирис, откри следствие на „ Уикенд “.

Наскоро 47-годишният депутат нашумя като един от политическите настойници на опериращата без лиценз от България криптобанка Nexo, откакто се разбра, че е съучастник в частна компания с шефа на многомилиардната компания Антони Тренчев.

Оказва се, че аферата Nexo не е единствената бизнес скица, която се е радвала на благоразположението и лобистката поддръжка от страна на Настимир Ананиев и част от депутатите на „ Продължаваме промяната “.

Миналото лято очилатият политик, в качеството си на народен представител от 47-ото Народно заседание и ръководител на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание, е опитал да прокара нов абсурден закон за потребителските заеми, който е предвиждал въвеждането на наложително условие за електронен автограф при всеки подписан контракт.

Изготвянето на законопроекта от Настимир Ананиев безусловно е скандализирал Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват 12-те най-големи сдружения за бързи заеми. Депутати описаха пред „ Уикенд “, че законотворната самодейност на Настимир Ананиев е целяла да принуди всички компании за бързи заеми в Българи да сключат контракти с сдружението „ Евротръст Технолоджис “, ръководено от бизнесдамата Саша Безуханова и нейния наследник Константин.

„ Евротръст Технолоджис “ е снабдител на квалифицирани удостоверителни услуги за електронна идентификация и електронен автограф.

Основаната през 2015 година компания е създала платформа за сключване на документи непосредствено през мобилния телефон, като прибира такси сред 2 и 7 лв. за всеки верифициран от тях договор.

Доколко обаче платформата за електронен автограф на Саша Безуханова е сигурна и предпазена от компютърни измами и виртуални закононарушения е противоречив проблем. Защото единствено преди 3 месеца прокуратурата в Пловдив разкри скица за кредитна машинация за над 90 000 лв., случила се точно посредством приложението на „ Евротръст Технолоджис “.

В интервала май-август 2022 година двойката от Стара Загора Йордан Петков и Ралица Козарска съумява да изтегли от името на трима свои познати 9 банкови заема на обща стойност 92 000 лв..

Двойката комарджии съумяла да измами младо семейство от Хисар и жена от Стара Загора с данните от персоналните им карти, като ги преснимали с мобилните телефони под претекст, че ще изработят фотоколажи за спомен на своите другари.

Така с откраднатата идентичност са основали нови сметки и имейли на името на потърпевшите и са съумели да получат с машинация 9 банкови заема, които са били утвърдени точно посредством приложението за електронни подписи на „ Евротръст Технолоджис “.

Реклама

Дръзката банкова машинация към момента се проверява от прокуратурата в Пловдив, само че по-интересното е, че единствено няколко седмици след разкриването на аферата „ Евротръст Технолоджис “ се снабди с финансиране за милиони левове от държавната Българска банка за развиване (ББР), чието ново управление минава за близо до някогашния министър председател и водач на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

Според обявлението на ББР от 18 ноември 2022 година, родната банка за развиване влиза с дялово присъединяване в компанията на Саша Безуханова. Сумата, която банката налива в „ Евротръст Технолоджис “ не е оповестена публично, само че съгласно осведомени става въпрос за държавно финансиране на частен бизнес с над 15 милиона лв.!

Съмненията, че Настимир Ананиев е най-активният политически лобист на „ Евротръст Технолоджис “ се подхранват от близкото другарство на депутата с Константин Безуханов, който с изключение на наследник на бизнесдамата Саша Безуханова е и акционер в платформата за електронна идентификация. Подозрения будят и припряните дейности, с които Ананиев е опитал да прокара законодателни промени за потребителските заеми.

„ В Асоциацията за отговорно небанково кредитиране беше получен имейл с писмо от Настимир Ананиев в четвъртък, 14 април в 2:21 часа вечерта. Писмото информираше, че се приготвя законопроект за допълнение на Закона за потребителския заем, който планува наложително въвеждане на електронен автограф при всеки провиснал заем.

В същото писмо Настимир Ананиев оповестява, че дава период от единствено три дни на Асоциацията, с цел да изпрати своето мнение до Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, която беше управлявана от него. Становището на браншовата организация е трябвало да бъде изпратено до 18 април 2022 година – ден понеделник при неработни дни събота и неделя.

Броени дни след обявлението на Настимир Ананиев за подготвяни промени в Закона за потребителските заеми, няколко от огромните сдружения за бързи заеми са получили нови предложения за сключването на контракти с „ Евротръст Тенолоджис “ за електронна верификация на отпускани заеми към консуматори.

Твърди се, че в частни диалози с членове на Асоциацията, близкия до Настимир Ананиев и съосновател на партия „ Волт “ Калоян Трулев е „ съветвал “ фирмите за бързи заеми да сключат групови договори с компанията на Саша Безуханова, с цел да са готови за „ новата икономическа действителност “.

Въпреки натиска множеството компании да бързи заеми са отклонили офертата, защото разполагат със лични защитни системи за верификация при разпределяне на заеми.

Лобисткият проектозакон на Настимир Ананиев е импортиран в 47-ото Народно заседание на 29 юни 2022 година с молба до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев проектозаконът да бъде показан за разглеждане и гласоподаване. Законопроектът на Настимир по този начин и не стига до гласоподаване в пленарната зала, като съгласно осведомени, това се дължи на тогавашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Твърди се, че министър Божанов е бил скандализиран от законопроекта на Настимир Ананиев и даже си уредил среща с вицепремиера Асен Василев, на която съумял да го убеди, че проектозаконът за бързите заеми носи белезите на класическа лобистка корекция и че никога не би трябвало да бъде предлаган за гласоподаване в Народното събрание.

Самият Божидар Божанов като министър на електронното ръководство предложи промени в Закона за електронното ръководство, които предвиждаха условието за електронен автограф при заявяването на административни услуги по електронен път да отпадне.

Електронният автограф беше посочен от министър Божанов като съществена преграда пред използването на публичните услуги дружно с неудобствата и техническите проблеми.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР