Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев оповести на профила си

...
Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев оповести на профила си
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Ето кои държави са заменили съветско оръжие за натовско

Депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев оповести на профила си във фейсбук страни, които са съумели да заменят руското си въоръжение и безплатно са получили такова от страни от НАТО. Така Мирчев продължи задочния си спор с президента Румен Радев, който твърди, че това не се е случвало.

Ето какво написа Мирчев:
В някои институции се вихри легендата, че страните, дарили остаряло руско въоръжение на Украйна, не получават безплатно съвременни заместители от западните си сътрудници. Време е да развенчаем мита с малко обстоятелства:

Гърция. На 16 октомври южните ни съседи получиха от Германия 6 от общо 40 бронирани машини “Мардер ”. Дни по-късно още 14 отпътуват за Атина. Впоследствие гърците ще изпратят в Украйна 40 остарели руски БМП-1.

Полша. Още на 22 април бе обявено, че английското държавно управление ще изпрати на Полша танкове Challenger 2 в подмяна на T-72, които Варшава ще подари на Киев.

Словакия. В края на август Берлин и Братислава подписаха договорка, съгласно която словаците ще изпратят в Украйна 30 БМП-1 и в подмяна ще получат 15 танка Leopard-2, дружно с боеприпаси, образование и логистика. По думите на министъра на защитата на Словакия немските танкове ще бъдат доставени до края на 2022 година

Хърватия. Към момента страната е предоставила на Украйна пушки, картечници и отбранително съоръжение на стойност Евро 16.5 млн. Съвсем неотдавна се появи информация, че Загреб ще подари на Украйна 14 остарели руски хеликоптерa, а в подмяна американците ще им дават съвременни Black Hawk.

Чехия. През май Прага изпрати 12 танка Т-72 и 5 BMP-1 в Украйна. В подмяна Германия даде обещание 15 танка Leopard 2A4, като към момента няма информация дали договорката към този момент е осъществена.  

Словения. На 6 май словенското държавно управление разгласи, че ще изпрати 30 танка Т-72 и 35 БМП-1 на Украйна в подмяна на съответни заместители, обезпечени от Германия. Смяната на кабинета в Любляна през юли е отсрочила договарянията във времето.

Естония, Латвия, Литва. От началото на войната Естония е предоставила на Украйна няколко дузини дронове и неустановен брой противотанково оръжие Javelin, бронирани машини Mambas (4x4), както и  D-30 122mm howitzer. Латвия е въоръжила Украйна с хеликоптери, Stinger и безпилотни системи. В резултат единствено през 2022 година Съединени американски щати влага общо Евро 180 млн. в тяхната защита.

Тези образци са с ангажимента, че подробната информацията за размени на оръжие постоянно остава неразкрита от забърканите държавни управления. При политическа воля и съответна двустранна дипломация обаче резултат явно има. Няма по какъв начин сътрудниците ни от НАТО да ни оказват помощ с въоръжение, до момента в който част от политиците в България си заравят главата в пясъка, вместо съвещания вършат анализ на фейсбук постове или просто се стараят армията да не размени античното руско въоръжение с съответно западно. Ние ще продължаваме поредните си старания за рационализация на армията, тъй като имаме вяра, че това е пътят за по-сигурна България.



Същевременно през днешния ден Народното събрание утвърди на две четения Законопроекта за одобрение на интернационален контракт „ Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, муниции, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование за Българските военновъздушни сили “ и на интернационален контракт " Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение “.

Договорите са по отношение на осъществяването на втория стадий на план за " Придобиване на нов вид военен аероплан “. Те са надлежно на стойност 1 292 740 102 щатски $ и 3 672 083 щатски $, които са свързани с осъществяването на втория стадий. Необходимите средства от националния бюджет за реализацията на втория стадий за придобиване на нов вид военен аероплан общо ще са в размер на 1 296 412 185 щатски $ без включено Данък добавена стойност. Предвид предоставеното право на България да заплаща разсрочено всички нови подписани контракти по Програмата за задгранични военни продажби (FMS), средствата са планувани да бъдат заплатени за интервал до 10 години. Това систематизиране на заплащанията по години е препоръчано от държавното управление на Съединени американски щати и се позволява изменението му през годините при смяна на съответен контракт по реда на Закона за интернационалните контракти на Република България и/или в съгласие с Министерството на финансите.

Междуправителствените контракти по Програма FMS на Съединени американски щати не плануват клаузи, позволяващи на купувача да търси обезщетяване на настъпили вреди и пропуснати изгоди. Когато обезпечава доставки за купувача, Департаментът по защита на Съединени американски щати ще употребява същите договорни клаузи, същата договорна администрация и същите процедури за качество и инспекции, които би употребило при обезпечаване на доставки за себе си. Заедно с това страните се съгласяват да позволяват всяко различие чрез съвещания сред двете държавни управления.

Предвид нуждата от гарантиране на конфиденциалност се предлага в член 3 от законопроекта Народното събрание да разпореди договорите да не се обнародват.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР