Депутатът и бивш областен управител Дани Каназирева алармира за опасността

...
Депутатът и бивш областен управител Дани Каназирева алармира за опасността
Коментари Харесай

Дани Каназирева алармира за опасност от екокатастрофа

Депутатът и някогашен регионален шеф Дани Каназирева сигнализира за заплахата от екокатастрофа при положение, в случай че равнището в Марица се увеличи.

Става дума з сектора при пречиствателната станция до Стамболийски и наоколо до депото да битови боклуци.

„ Това е единствената сериозна точка в региона.Установено е, че ляв бряг е ерозирал, което подкопава депото в Цалапица. Ако се увеличи равнището на Марица, има риск част от депото да се свлече и да станем очевидци на доста сериозна екокатастрофа с трансгранични последици”, предизвести Каназирева.

Тя добави, че екипът й е подготвял контракта за почистването и укрепването на този сектор на Марица, само че той не е влезнал в действие, тъй като се апелира. Подчерта, че други контракти не е сключвала.

Според данните, изнесени на утринната конференция от регионалния шеф Йордан Иванов, при ръководството на неговия предходник Здравко Димитров са подписани два контракта за почистването на Марица, при Дани Каназирева – един, а още един – по времето на Ангел Стоев. И по четирите стартира инспекция дали са законни и кой печели от тази активност – страната или компаниите, както „ Марица” към този момент писа.

„ Областните шефове имат доста отговорности, в това число и за обезпечаване на проводимостта на реките, само че за тези действия не им са одобрени бюджети”, акцентира Каназирева във връзка на инспекцията, разпоредена от Йордан Иванов във връзка със подозрения по договорите за почистването на Марица.

„ И аз започнах работата в регионалната администрация по този въпрос – до каква степен са законни трите контракта, които заварих, само че без този драматизъм, който следим в този момент. Истината, че облигационните връзки не са съвършени, само че те по този начин се вършат по Закона за водите. При неналичието на средства това е единственият метод да се подписват контракти и да се поддържат реките. Договорите са възмедни, тъй като отговорностите на компаниите са укрепването на крайбрежията и почистването на растителността”, изясни Каназирева.

Тя добави, че седмица след встъпването й в служба е назначила инспекция от Междуведомствена комисия, което се обявява и през днешния ден. При инспекцията е открито, че по договорите не са изпълнени укрепителните работи. „ След това желаех да ми се показват планове, в които да има ясни количествени стойности на изземваните наноси и укрепителните работи. Беше осъществено геодезическо снимане на трите сектора, след което се подписа контракт на самостоятелен капиталов надзор, с цел да се наблюдават всички действия.

„ Ако договорите бяха прекъснати, страната щеше да бъде ощетена, защото компаниите бяха иззели наносите, само че не бяха укрепили рисковите участъци”, разяснява националният представител.

Каназирева предложи при сегашната инспекция да се ревизира най-важното – дали укрепителните действия по посочените контракти са осъществени.

Свързани вести Йордан Иванов разкри спекулация с противозаконен рандеман от коритото на Марица Здравко Димитров отвърна на регионалния: Абсурд е да се приказва за противозаконни договори
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР