Депозитите в американските банки са намалели с рекордните 370 милиарда

...
Депозитите в американските банки са намалели с рекордните 370 милиарда
Коментари Харесай

Американските банки загубиха 370 млрд. долара депозити за три месеца

Депозитите в американските банки са намалели с рекордните 370 милиарда $ през второто тримесечие на тази година, което е първият им спад от 2018 година насам.

Депозитите са паднали до 19.563 трилиона $ към 30 юни по отношение на 19.932 трилиона $ през март, демонстрират данните на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, представени от The Wall Street Journal.

Отливът към този момент не е проблем за банките, защото те на процедура имат повече депозити, в сравнение с желаят. Депозитите набъбнаха с към 5 трилиона $ през последните две години заради тласъците, отпуснати по време на пандемията от COVID-19. Сега серията от нараствания на лихвените проценти на Федералния запас лишава част от тези пари от системата, частично посредством понижаване на търсенето на заеми и увеличение на търсенето на държавни облигации.

Когато Фед стартира да усилва референтната си рента тази година, банките чакаха и в действителност даже се надяваха някои клиенти да реалокират парите си тук-там, предлагащи по-високи лихвени заплащания, като държавните облигации.

Още през април доста анализатори предвидиха, че банковите депозити може да намалеят тази година. Но темпът на повишение на лихвите от Фед е по-бърз от предстоящото и резултатът върху депозитите е по-ясно изразен.

Изтичането на депозити подхранва дебатите за това по какъв начин дейностите на Фед за стягане на паричното предложение и закъснение на темпа на инфлацията ще се отразят на банковата система, която до неотдавна беше " наводнена " с ликвидност.

Програмите за стимулиране по време на пандемията съвсем утроиха размера на запасите, които комерсиалните банки държат във Фед. Централната банка желае да понижи тези запаси като част от напъните си да изтегли пари от системата, само че единствено до избран предел, който ще поддържа пазарите ликвидни и функциониращи.

Някои анализатори чакат спадът на потребителските депозити да подтиква банките да държат по-малко запаси във Фед. От това ще зависи и какъв брой бързо централната банка на Съединени американски щати ще спре да стяга паричната политика и да понижава салдото си.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР