Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан с ...

Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан с

Отбелязаха Деня на военния парашутист от Българската армия в София

Денят на военния парашутист от Българската войска бе отбелязан с полагането на венци и цветя пред паметника на починалите парашутисти в София, оповестиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министър Георги Панайотов е поздравил офицерите, сержантите, бойците и цивилните чиновници в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и техните фамилии и им е пожелал да бъдат здрави и все по този начин доблестно да служат на България.

Венци и цветя пред паметника са положили също държавният глава и висш главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, военнослужещи от СКСО, ръководители на военно-патриотични съюзи, ветерани, военни аташета, упълномощени у нас, жители .
 
  пресцентър, Министерството на отбраната

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев е отбелязал, че днешният ден е и самобитен професионален юбилей .

" Военнослужещите през днешния ден отдават респект на героите от Парашутната тайфа , починали в най-епичните битки, по време на присъединяване на Българската войска във Втората глобална война. Прекланяме се и пред паметта на всички военнослужещи от Специалните сили, които през годините са изгубили живота си, изпълнявайки служебния си борч и функционалните си отговорности . На този ден благодарим и на нашите учители, нашите ветерани, тъй като ние нямаше да сме това, което сме през днешния ден , без тяхната поддръжка , така и така , на което са ни учили. Като пълководец благодаря на мъжете и дамите от Специалните сили за тяхната всеотдайна работа " , е споделил генерал-майор Матеев.

В отговор на казус той е съобщил, че през следващия месец пристигат първите 45 машини по плана " Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от силите за специални операции " . Договорът планува доставка на 98 броя бронирани единици техника от 10 разнородни типа. Формированията, които са ситуирани в гарнизон Пловдив, са окомплектовани на 100 % с войнишки състав . В Групата " Специални сили " , в региона на София, се изгражда и реновира материалната база, заради което окомплектоването е на по-малък % , е отбелязал още командирът на СКСО.
 
  пресцентър, Министерството на отбраната

18 октомври е избран за Ден на военния парашутист от Българската войска с решаване на министъра на отбраната през 1994 година На тази дата през 1944 година Парашутната тайфа от състава на Първа Българска войска взема участие за първи път в реални бойни дейности . С стойността на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения регион на височината Стражин, откривайки пътя за нахлуване на Българската войска . Офицерите, сержантите и бойците се борят безстрашно , жертвайки живота си, с цел да оцелеят другарите им. За проявения подвиг и всеотдайност целият персонален състав на Парашутната тайфа е нараснал в звание, а телата на всички починали парашутисти са пренесени и погребани в България в " Алеята на парашутиста " . Военнослужещи от СКСО през днешния ден са положили венци и цветя на гробовете на починалите парашутисти в Централните софийски гробища.

Източник: dariknews.bg