Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан с

...
Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан с
Коментари Харесай

Отбелязаха Деня на военния парашутист от Българската армия в София

Денят на военния парашутист от Българската войска бе маркиран с полагането на венци и цветя пред паметника на починалите парашутисти в София, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Министър Георги Панайотов е поздравил офицерите, сержантите, бойците и цивилните чиновници в Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) и техните фамилии и им е поискал да бъдат здрави и все по този начин доблестно да служат на България.

Венци и цветя пред паметника са положили също президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, военнослужещи от СКСО, ръководители на военно-патриотични съюзи, ветерани, военни аташета, упълномощени у нас, жители.
 
 пресцентър, Министерството на защитата

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев е отбелязал, че днешният ден е и самобитен професионален празник.

" Военнослужещите през днешния ден отдават респект на героите от Парашутната тайфа, починали в най-епичните борби, по време на присъединяване на Българската войска във Втората международна война. Прекланяме се и пред паметта на всички военнослужещи от Специалните сили, които през годините са изгубили живота си, изпълнявайки служебния си дълг и функционалните си отговорности. На този ден благодарим и на нашите учители, нашите ветерани, тъй като ние нямаше да сме това, което сме през днешния ден, без тяхната поддръжка, така и така, на което са ни учили. Като пълководец благодаря на мъжете и дамите от Специалните сили за тяхната всеотдайна работа ", е споделил генерал-майор Матеев.

В отговор на въпрос той е съобщил, че през идващия месец идват първите 45 машини по плана " Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от силите за специфични интервенции ". Договорът планува доставка на 98 броя бронирани единици техника от 10 разнообразни вида. Формированията, които са ситуирани в гарнизон Пловдив, са окомплектовани на 100 % с войнишки състав . В Групата " Специални сили ", в региона на София, се построява и реновира материалната база, заради което окомплектоването е на по-малък %, е отбелязал още командирът на СКСО.
 
 пресцентър, Министерството на защитата

18 октомври е избран за Ден на военния парашутист от Българската войска с решение на министъра на защитата през 1994 година На тази дата през 1944 година Парашутната тайфа от състава на Първа Българска войска взе участие за първи път в действителни бойни дейности. С цената на свидни жертви, дружината овладява мощно укрепения регион на височината Стражин, откривайки пътя за нахлуване на Българската войска. Офицерите, сержантите и бойците се борят безстрашно, жертвайки живота си, с цел да оцелеят другарите им. За проявения подвиг и всеотдайност целият персонален състав на Парашутната тайфа е нараснал в звание, а телата на всички починали парашутисти са пренесени и заровени в България в " Алеята на парашутиста ". Военнослужещи от СКСО през днешния ден са положили венци и цветя на гробовете на починалите парашутисти в Централните софийски гробища.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР