Денят на Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите ще

...
Денят на Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите ще
Коментари Харесай

Ден на занаятчиите в Старият Добрич на 12 декември

Денят на Свети Спиридон Чудотворец – покровител на занаятчиите ще бъде маркиран на 12 декември в Етнографския комплекс „ Старият Добрич ”. Сдружение на майсторите занаятчии, упражняващи обичайни и художествени занаяти в Европейска комисия „ Стария Добрич ” и НЧ „ Български искрици 2016 ” канят жителите и гостите на града ни да се потопят в магията на българските занаяти и да се срещнат с тяхното минало, настояще и бъдеще.

Жива картина ще ни върне към атмосферата на Добрич от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Днешните майстори пък ще показват своите творби пред посетителите в „ Стария Добрич ” и ще покажат майсторлъка си пред възпитаници от добрички учебни заведения.

Партньори в организацията на събитието са община гр. Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, СУ „ Димитър Талев ”, СУ „ Св.Климент Охридски ”, Езикова гимназия „ Гео Милев ”, Професионална гимназия по превоз, обслужване и лека промишленост; Регионална занаятчийска камара – област Добрич.

Денят на занаятчиите ще стартира в 14:30 ч. След формалните поздравления от уредниците и Община град Добрич, ще бъде отслужен

водосвет за здравето и триумфа на занаятчийската колегия. Десетки възпитаници от училищата-партньори на уредниците ще се срещнат образно със занаятите.

Майсторите от Стария Добрич ще показват уменията си и ще покажат първи стъпки в преодоляването на занаятите в открити ателиета, в които ще вземат участие и възпитаници. Те ще имат опция да се срещнат с съществени техники и технологии, характерни за занаятите, съхранени в Стария Добрич. Иконописеца Павлин Пенев ще запознае посетителите с съществени правила и техники в зографския поминък. Майсторът-ножар Ивелин Митаков ще покаже тънкости при направата на ножове. Ще бъде направена и кания от естествена кожа. Петър Коев ще запознае гостите с овчарската дърворезба, а Михаил Иванов ще показват резбоване на детайли от добруджански розетки. В ателието „ Бижутерия и арт керамика ” Веселина и Пламен Кулеви ще покажат по какъв начин се създават огърлици, гривни и други произведения в етно жанр. Вълчо Колчев ще показа книговезкия поминък. Женя Петрова ще показва един от най-старите занаяти – грънчарството. В ателието й участниците ще рисуват добруджански претекстове върху глинени съдове. Яника Янкова ще покаже своите аксесоари и произведения с етно детайли в ателие „ Шевици ”. Ивайло Маринов ще запознае посетителите с художествената обработка на кожа, а гостите в ателието му ще научат по какъв начин се създават дребни елементи от кожа. Кожухарите Мими и Стоян Борисови ще покажат по какъв начин се създават произведения от кожа с косъм и лицева кожа. Емилия Симеонова ще опише историята на тъкачеството и ще показва техниката на тъкане. В нейното ателие ще се създават дребни пана от вълна и вълнена прежда. Магдалена Петрова ще запознае гостите с магията на българските шевици и националните носии и ролята на везбените детайли вшити в обичайното облекло на българина от близкото минало. Тя ще покаже пред гостите съществени бодове и материали. Борил Цонев ще запознае гостите с съществени правила за направа на керамични произведения.

Живата картина, с която ще си напомним смисъла на занаятите за всекидневието на българина преди век ще придвижи посетителите обратно във времето в достоверната атмосфера на Стария Добрич. Вестникарче ще разнася вестник от интервала, геврекчийче ще предлага топли гевреци, а в кафенето ще се подготвя кафе на пясък. Не е забравена и наложителната за този ден празнична софра. В духа на християнската и обичайна обредност, гостите ще могат да похапнат постни сърми и баница с праз.

За настроението на посетителите ще се погрижат и танцьорите от СОУ „ Св. Климент Охридски ”.

Събитието ще приключи с връчване на свидетелства за присъединяване и първи стъпки в занаятчийството.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР