Денят на Свети четиридесет мъченици, който Българската православна църква почита

...
Денят на Свети четиридесет мъченици, който Българската православна църква почита
Коментари Харесай

Православна църква почита Деня на Свети четиридесет мъченици

Денят на Свети четиридесет мъченици, който Българската православна черква уважава през днешния ден, в нашия календар е обвързван с успеха на цар Иван Асен Втори над епирския държател Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година при село Клокотница.

Победителят от борбата цар Иван Асен Втори бил тържествено посрещнат от търновските жители в село Мерданя. В чест на тази среща българският държател построил в столицата Търново фамозния манастир " Свети четиридесет мъченици ", който и в този момент съществува.

Църквата дефинира този ден и като празник на четиридесетте бойци от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Линикий през пети век.

Християнските светци са влезнали и в националния ни празничен календар, като са дали името на един прекрасен пролетен празник - " Свети Четирсе ", или именуван още Младенци. Той се празнува за здраве на децата, най-много на момчетата, само че е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци - обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с фасул на трапезата, и постните сарми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното величие, което от този ден " се обръща към лятото " и стремглаво стартира да се издига към точката на пролетното слънцестоене.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР