Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии ще

...
Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии ще
Коментари Харесай

Шеф Манчев в УХТ за Деня на отворените врати и финала на конкурс „Млади изследователи“

Денят на отворените порти в Университета по хранителни технологии ще се организира на 28 април 2023 година Всички искащи да продължат образованието си в УХТ ще могат да посетят катедри и лаборатории, с цел да видят къде и по какъв начин се организира образованието, а също и да обсъдят с преподавателите специалности, към които имат интерес, сподели зам.-ректорът по образователна активност доцент Христо Спасов.

Както всяка година в двора на висшето учебно заведение ще бъдат ситуирани шатри, на които студенти от трети и четвърти курс ще показват свое произвеждане храни, направени по типичен технологии или по новаторски предписания. Посетителите ще опитат разнообразни месни артикули, сирена и кашкавали, сладкиши, хлябове.
-->
В същия ден ще се организира и финалът на Националния конкурс „ Млади откриватели 2023 “, в който се състезават възпитаници от 10 -ти до 12 -ти клас. Специален посетител на събитието ще бъде началник Иван Манчев, който ще взе участие в награждаването на спечелилите.

Тази година състезанието се организира едвам за повторно, а броят на участниците е съвсем 3 пъти по-голям по отношение на предходната година - 67 тима от 25 учебни заведения в цялата страна. Всеки отбор включва от един до трима ученика и преподавател (училищен ментор).

Темите са доста разнородни - свързани са с обичайна българска кухня, старите предписания, както и нови храни и питиета, натурални съставни елементи, разбори на храни и питиета. Участници работят в сферата на  кулинарния туризъм, българските празници и фестивали, както и в развиването на туристическите дестинации. Ще бъдат показани естествени репеленти, нови козметични артикули и забавни предприемачески хрумвания, съобщи доцент Десислава Вангелова, основен уредник на състезанието. Конкретната тематика е избор на всеки тим, а разработките се предават до 14 април 2023 година, които ще се правят оценка от комисии. Оценката е общ брой от точките, получени за създаването и при отбраната на финала на състезанието.

За спечелилите призовите места са обезпечени парични награди – за първо място - 1000 лева, за второ място - 300 лева, а за трето място - 200 лева Класирането на зрелостниците се признава за оценка от кандидатстудентски изпит и с нея имат опция да се запишат в УХТ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР