Денят на храбростта и празник на Българската армия е официален

...
Денят на храбростта и празник на Българската армия е официален
Коментари Харесай

Ден на храбростта и Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската войска е формален празник в Република България – професионален празник на военнослужещите и празник на Военния медал „ За смелост “, който по традиция се отбелязва всяка година на Гергьовден – 6 май.
Денят на храбростта стартира да се празнува от Българската войска още с нейното основаване. С декрет № 1 от 1 януари 1880 година княз Александър Батенберг учредява военния медал „ За смелост “ по сходство на съветския медал „ Свети Георги “, с който се удостояват направилите подвизи на бойното поле. А с декрет № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Определена е датата 23 април – денят на свети Георги Победоносец, а от 1916 година, заради прекосяване от Юлианския към Грегорианския календар, Българската православна черква взема решение празничният ден да се отбелязва на 6 май.
 С Ден на отворени порти и специфична стратегия Националният военноисторически музей ще означи 6 май С Ден на отворени порти и специфична стратегия Националният военноисторически музей ще означи 6 май
Със специфична стратегия и вход свободен за непрекъснатата хронологична и външната си експозиция Националният военноисторически музей (НВИМ)...
В самото начало празникът се отбелязва несъмнено непретенциозно. Церемонията включва панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена „ За смелост “ и лимитирани военни паради, най-вече в София. Впоследствие цар Фердинанд способства за по-голямата помпозност и значение на честването.
По време на войните в интервала 1912 – 1918 година празникът се отбелязва в бойни условия. Чества се всяка година с отслужване на панихида за починалите и молебен за живите. Прави се обзор на войсковите елементи от висшия главнокомандващ на Българската войска и популярен магистър на ордена „ За смелост “. В края тържеството завършва с къс боен церемониал.
След 1990 година Седмото Великото национално заседание дефинира за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 година Две години, 1991 и 1992, българските войски празнуват този незабравим ден като собствен празник. През 1993 година с разпореждане на Министерски съвет № 15 от 27 януари още веднъж е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската войска.
В Деня на Храбростта и празник на Българската войска на 6 май 2021 година вертолети и самолети на българските Военновъздушни сили ще прелетят над площад " Св. Александър Невски " в София във времевия прозорец от 09.55 ч. до 10.45 ч
 Самолети и хеликоптери ще кръжат над София на 5 и 6 май Самолети и хеликоптери ще кръжат над София на 5 и 6 май
По мотив Деня на храбростта и на Българската войска на 5 и 6 май вертолети и самолети от състава на Военновъздушни сили ще изпълнят взаимни полети с п...
Денят на храбростта и празник на Българската войска през тази година ще бъде маркиран с няколко прояви, съобразени с пртивоепидемичните ограничения. Те включват водосвет на бойните флагове и знамената-светини пред паметника на Незнайния боец в София и демонстрации на качества от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции в разнообразни гарнизони в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР