Денят на Европа е посветен на мира и обединението в

...
Денят на Европа е посветен на мира и обединението в
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Европа

Денят на Европа е отдаден на мира и обединяването в Европа. Има два обособени посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз (ЕС). Вторият е прочут също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.
Денят на Съвета на Европа отразява неговото учредяване през 1949 година, до момента в който Денят на Европейския съюз отпразнува деня, в който е било препоръчано основаването на предшественика на Европейски Съюз – Европейската общественост за въглища и стомана – през 1950 година Денят на Европа е един от европейските знаци, които предизвикват единството сред европейците.
Съветът на Европа е учреден на 5 май 1949 година и затова той избира този ден за собствен празник, като дефинира деня за почивен през 1964 година През 1985 година Европейските общности, които по-късно се трансформират в Европейски съюз, възприемат европейските знаци на Съвета на Европа, като знамето на Европа и Деня на Европа. Въпреки това, водачите на Общността вземат решение да честват своя Ден на Европа на 9 май, в памет на Декларацията на Шуман. В своя тирада на 9 май 1950 година в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа, която да направи войната сред европейските нации немислима. Неговата концепция е да се сътвори европейска институция, която да сплоти и ръководи производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за основаване на сходна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.
Европейският парламент публично дефинира 9 май като почивен ден през октомври 2008 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР