Денят на данъчна свобода тази година се пада на 26

...
Денят на данъчна свобода тази година се пада на 26
Коментари Харесай

Работим все повече, за да напълним бюджета

Денят на данъчна независимост тази година се пада на 26 май, демонстрират изчисленията на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Това е чисто аналитична дата, която демонстрира какъв брой дни са нужни, с цел да бъде " запълнен " държавния бюджет. Тази година денят на данъчна независимост е с шест дни по-късно спрямо предходната. Една от главните аргументи е по-голямото количество пари, които се преразпределят през Министерството на финансите.

" Държавният бюджет, признат едвам в края на февруари, планува обществени доходи от над 57 милиарда лева през 2022 година Приемайки, че за ден създаваме по приблизително 392 млн. лв. – изчислено на база планувания при приемането на бюджета Брутният вътрешен продукт в размер на 143 милиарда лв. – то ни трябват най-малко 146 дни с цел да попълним страната хазна, изясняват от ИПИ.

Анализаторите напомнят още, че страната придобива все по-важна роля в стопанската система след пандемията от COVID-19. Средносрочната бюджетна прогноза на страната планува консолидираните доходи да се задържат на равнища към 40-те %, а бюджетният недостиг да остане към или даже над 3% от Брутният вътрешен продукт най-малко до 2024 година Това значи, че денят на данъчната независимост ще се задържи в края на май и в идващите години, изясняват още специалистите.

През 2022 година в бюджета е заложен недостиг в размер на 5,9 милиарда лева или 4,1% от Брутният вътрешен продукт на страната. Това е преди да бъде направена актуализацията, която се чака от юли.

" Въпросните 5,9 милиарда лева се равняват на над 15 дни за отработване. Това са спомагателните дни, през които стопанската система би работила единствено за бюджета, в случай че трябваше да покрие и планувания недостиг. Наричаме ги дни за отработване, защото дефицитът в последна сметка тежи върху данъкоплатците – въпреки и отсрочено в бъдещето ", написа в отчета на Института за пазарна стопанска система.

Заедно с това България получава безплатна помощ от европейските жители, като заложените приходи от бюджетна на Европейски Съюз са над 5,1 милиарда лева Трансферите от Европейски Съюз на процедура ни икономисват близо 13 дни работа за страната. Официалната дата на данъчната независимост – 26 май - регистрира всички доходи, в това число " приноса “ на европейските данъкоплатци.

И през тази година главно ще работим, с цел да платим две съществени групи от налози. Общо за директните налози и обществените и здравните осигуровки са ни нужни близо 58 дни – 24 дни за директните налози и 34 дни за осигурителните фондове. За косвените налози са ни нужни 54 дни, като близо 38 дни са единствено за приходите от Данък добавена стойност. Имуществените налози, които са основен приходоизточник за общините, ни лишават малко над 3 дни.

Анализаторите позволяват, че е допустимо актуализацията на бюджета да измести още деня на данъчна независимост и да се наложи всеки един да изкарва от ден на ден пари за бюджета, написа Българска национална телевизия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР