Денят, който Църквата празнува като въведение Богородично е обявен и

...
Денят, който Църквата празнува като въведение Богородично е обявен и
Коментари Харесай

Голям празник! Черпят красиви имена и се спазват древни обичаи

Денят, който Църквата чества като встъпление Богородично е разгласен и за ден на християнското семейство. В този ден дребната Мария била заведена в черква, с цел да служи, още както било дадено преди да се роди.

Препоръчва се вярващите да се изповядат предния ден.

В този ден цялото семейство се събира. Приготвят се доста лакомства за децата.

“Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво би трябвало да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и изискванията за едно крепко семейство, за един същински християнски фамилен живот.

Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави фамилни добродетели – на чиста обич, съпружеска честност, мир, усърдие, непорочие и впрочем. То е домашна черква, в която се служи Богу, възнасят се молебствия и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.”

Из “Слово за Въведение Богородично”

Празникът е именуван още Вълча Богородица, тъй като единствено Тя, Божията майка, имала дарбата да влияе над дивите животни.

Тъй като празникът попада в интервала на Коледните пости, на трапезата би трябвало да има постни храни. По изключение, може да участва и рибата.

Празникът се отбелязва като фамилията се събира към трапезата – метод, по който всички да си напомнят какъв е смисълът на думата “семейство” и неговото единение.

Празникът основава освен въодушевление, само че и мотив да се предадат доста полезности и привички в по-младите генерации, каквото е и едно от главните смисли на фамилията – да възпитава!

На този празник цялото семейство отива на черква – алегорично удостояване на въвеждането на дребната Мария в храма. А посланието, което този “ритуал” носи е към родителите, които не би трябвало да не помнят духовните обвързване към своите деца.
Силно вярващите се изповядат в деня преди 21-ви ноември.

Народните вярвания гласят, че на този ден се гадае за времето през идната годината. Ако денят е топъл и изсъхнал – чака ни студена зима, изсъхнало лято и бедна годишна продукция. За да бъде зимата снежна, лятото дъждовно и реколтата богата – на 21-ви ноември би трябвало да вали дъжд или сняг.

Именици: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР