Деница Тодорова - DENA © Цветелина Белутова Още по темата

...
Деница Тодорова - DENA © Цветелина Белутова Още по темата
Коментари Харесай

Годината на DENA

Деница Тодорова - DENA

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Когато DENA ремиксира Liima
от Дневник,10 юни 2016
20 въпроса: DENA
28 мар 2014
DENA, певица: На кого му пука кое и какво тъкмо е хипстър?
от Дневник,18 сеп 2012 Деница Тодорова – DENA, е родена в Хасково през 1982 година, а от 2004 година живее в Берлин. Чрез синглите от дебютния си албум Flash тя влезе във всички значими музикални медии в света – както поради неотслабващия интерес към музикалната сцена на Берлин, по този начин и около любознанието, което провокират българските й корени. Новият албум If It`s Written излиза на 14 септември.DENA идва необятно усмихната – след дълъг интервал на работа звездите се подреждат по най-правилния метод за нея. Дългоочакваният нов албум If It`s Written излиза през септември, четири години след дебютния Flash, който улови духа на времето. До огромна степен поради Cash, Diamond Rings, Swimming Pools. Песента и видеото, с помощта на които светът откри DENA, се появиха във допустимо най-правилния миг.

В началото на десетилетието преместването в Берлин и потапянето в мултикултурните му квартали означаваше откривателство вместо факсимиле, R&B музиката все по-усилено разширяваше жанровите си граници, tumblr естетиката завладя клиповете, а времето сподели неведнъж, изключително посредством дамите реализатори, по какъв начин елементарно една ария може да е по едно и също време и поп, и алтърнатив. Заглавието Cash, Diamond Rings, Swimming Pools по занимателен метод си отива с това на новия лейбъл, с който тя работи (Mansions and Millions) – материални маркери, до които младите реализатори все по-трудно се добират.



Казва, че в никакъв случай не е имало изключително очакване да повтори триумфа на песента от лятото на 2012 година " Никога не съм била в покупко-продажби за милиони, тъй че не го е имало чувството, че пожертвам парите на някого или че имам нещо да изгубвам ", споделя изпълнителката, родена като Деница Тодорова. " А и в случай че по време на Cash, Diamond Rings, Swimming Pool беше доста по-релевантно триумфът да се мери в числа, кликове, параметри и така нататък, в този момент е даже още по-трудно да предскажеш по какъв начин да се получи звук към избран човек. Да не можеш да предвиждаш е новото обикновено. "

През идващите години тя направи голям брой колаборации с други реализатори, записва в Ню Йорк и Лос Анджелис, появи се и миниалбумът Trust (2016). Но вместо бързо да нападна с втори повсеместен албум, Деница си дава още време. " Следващата година, 2017-а, беше доста определяща – пристигнаха ми нови хрумвания, започнах да се развъртвам повече като музикант и продуцент в софтуерен проект, взех решение от ден на ден да разгадавам на това, което съм направила в демо записите, вместо да разгадавам на други да ги развият. Искам да съм по-самостоятелна и на концертите си. "



Заглавието If It`s Written е пряк превод на българския израз " Ако е писано ". " Настъпи смяна и в тематиките на песните, които написах през предходната година. Както аз, по този начин и мои приятелки преживяхме раздели едновременно – изобщо лято на доста драма. Като че ли всички влязохме в един режим на самотерапевтиране. От друга страна, всичките вести към Тръмп, Brexit и така нататък сътвориха едно чувство у хората, че нищо не е под техен надзор, от ден на ден стартира да се търси едно суеверно пояснение на живота. И по този начин внезапно всеки диалог завършваше с " в случай че е писано... ", като мантра. Може би идващият албум би трябвало да се споделя Life and Health... ", майтапи се Деница. " Имам възприятието, че всеки в последно време е полудял по астрологията и различните пояснения на живота. "

В албума вземат участие Никълъс Шон Савидж, канадски реализатор с 10 албума за последните 13 години, мъчно побиращият се в жанрови граници филипински музикант Eyedress, както и Ерленд Ойе, който е до нея през цялото време и е прочут както от соловите си албуми, по този начин и от работата си с The Whitest Boy Alive, Kings of Convenience, Royksopp. Дуетната им ария Speculations е записана в кухнята му.



Намираме Деница, до момента в който е за няколко дни в София, място, на което в никакъв случай не е оставала дълготрайно, защото след Хасково, където е родена и отраснала, продължава образованието си в Германия. Планира все по-често да се прибира в България. " Има доста неща, които ми вършат усещане, а изобщо не са забавни на приятелите ми в София. Действа ми доста освежаващо, по същия метод, по който, когато някой се реалокира в Берлин, вижда града в друга вероятност. "

Берлин продължава да е същото ентусиазъм за Деница, както първоначално. Приятелите й, музикантите към нея, лейбълът, с който сега си сътрудничи, средата, в която тя се усеща въодушевена – всичко е обвързвано с " Нойкьолн ", по едно и също време един от етнически най-разнообразните квартали на Берлин и една от пулсиращите точки на арт живота му.

" Има толкоз доста хора в музикалния бизнес, които изобщо не се кефят на музика и не обичат да вървят на концерти. А за мен няма по какъв начин да гледаш на това като работа от 9 до 17 ч. Най-ценното е хората към теб да горят за това, както ти гориш. "

Но цената на креативната независимост на Деница е да бъде обвързана с всеки детайл от логистиката към музиката й. В един съвършен свят би желала да може да се отдаде напълно на основаването й, без всичките задължения към издаването и промотирането. " Искам да мога да се устоявам от музика, само че и да оставам обвързвана със земята. " Разбира се, в случай че е писано това да се случи.

If It`s Written излиза на 14 септември и ще бъде последван от европейско турне през есента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР