Ден след закриването на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването

...
Ден след закриването на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Защо закриха Националния оперативен щаб

Ден след закриването на Националния действен щаб министърът на опазването на здравето в оставка Костадин Ангелов изясни, че решението е взето, с цел да се даде опция на новия министър-председател самичък да избере специалистите, с които ще работи.

От здравните управляващи стана ясно, че страната ни се оправя с третата вълна на вируса, само че към този момент е засечена и нов вид на вируса - български.

Без политика в опазването на здравето. За това прикани здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който даде пояснение за разпускането на Националния действен щаб:

" Този щаб безусловно разумно е да бъде разформирован в края на мандата от премиера Борисов, защото той е надинституционална конструкция, която координира държавни органи. Тоест напълно разумно е идващият министър председател, който и да е той, според неговите разбирания компетентности и потребности да сътвори подобен съвещателен орган ", съобщи министърът на опазването на здравето в оставка Костадин Ангелов.



Вече има информация за възникването на нов вид на вируса: български. Сега в страната има две дами - на 60 и 65 години с английския вид на коронавирус, при които се следи разновидност. Тя обаче се въздейства от сегашните ваксини.

" Засега това е вариант под внимание, който не чакаме макар тази смяна в аминокиселините да докара до това, което плаши международната общност - да се търси нова ваксина и нов генетичен способ ", изясни Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни заболявания.

В България до края на юни се чака да дойдат общо над 5,5 милиона ваксини, като над 75 % от тях ще бъдат рнк. А изясненост по какъв начин ще се действа с втората доза на " Астра Зенека " ще има в понеделник:

" В момента имаме от няколко експертни съвета мнения какво да вършим ще ги разгледаме и ще кажем на всички българи, които са получили една доза " Астра Зенека " преди да е настъпила дата на тяхното наново имунизиране, ще им кажем какво да вършат. Предварителните отзиви са, че всички експертни препоръки поучават да се сложи втора игла ", съобщи Костадин Ангелов.

Министър Ангелов даде и три разновидността за създаване на групов имунитет - оптимистичен - до края на юни, скептичен - до края на август и реален - до края на юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР