Ден след шумното му оттегляне от споразумението за иранската ядрена

...
Ден след шумното му оттегляне от споразумението за иранската ядрена
Коментари Харесай

Европейците се опитват да спасят договора с Иран, а САЩ е в изолация

Ден след шумното му отдръпване от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, Доналд Тръмп се оказва изолиран от своите европейски съдружници, които се надпреварват с времето, с цел да съумеят да убедят Иран да не възобновява своята стратегия за атомна бомба.

Президентът на Съединени американски щати избра най-радикалния вид, който включва връщане на всички наказания, които бяха отстранени о силата на съглашението то 2015 година Освен това той възобнови опасността си, че в случай че Иран възобнови своята военна нуклеарна стратегия, това ще има доста съществени последици.

Саудитска Арабия – една от дребното страни, които дружно с Израел, поддържат твърдо решението на Вашингтон против техния общ зложелател – шиитски Иран. Рияд насочи и свое предизвестие, че в случай че Иран се снабди с нуклеарно оръжие, същото ще направи и Саудитска Арабия. Това предизвести по тв канала Си Ен Ен външният министър на сунитското кралство Саудитска Арабия Адел ал Джубеир.

Тези предизвестия не прикриват американската изолираност, а рискът от ескалация на напрежението, основават страхове от нови спорове. Американският министър на защитата Джим Матис, който е считан за сдържан във все по-доминираното от „ ястреби “ американско държавно управление, увери, че дипломацията остава пожеланият метод към Ислямската република.

За момента обаче европейците започнаха договаряния с Иран без американците, които Лондон упорства да „ заобикалят всевъзможни дейности, които ще попречат на останалите страни да се пробват да накарат съглашението да работи. Френският президент Еманюел Макрон, който остава на предна линия, откакто се провали в опита да промени позицията на Доналд Тръмп, организира дълъг диалог по телефона с иранския си сътрудник Хасан Рохани.

Париж заяви, че двамата са траяли взаимната си работа, за продължение на използването на проекта за деяние от 2015 година посредством смесени иранско-европейски работни групи, които да бъдат сформилани неотложно. Рохани съобщи през Макрон, че е подготвен на всичко, с цел да остане в съглашението, заяви френското президентство.

„ Ще спазим съглашението и ще създадем всичко, тъй че Иран да съблюдава своите задължения “, съобщи немският канцлер Ангела Меркел. Държавните ръководители на трите европейски страни, подписали текста – Франция, Германия и Англия, ще се срещнат при започване на идната седмица с техния ирански сътрудник Джавад Зариф, посочи френският министър Жан-Ив льо Дриан. Техеран не затръшна на собствен ред незабавно вратата, само че Хасан Рохани, както и аятолах Али Х аменей, който има думата по значимите за страната въпроси, желаеха постоянни и действителни гаранции от европейците. Ако не съумеете да постигнете такава дефинитивна гаранция, а се колебая, че действително ще можете да го извършите, в този миг, към този момент няма да можем да продължим. Предупреди висшият ирански нравствен лидер държавното управление на умерения Рохани. Без резултати през идващите седмици, Иран счита да възобнови обогатяването на уран „ без ограничавания “, което ще приключи дефинитивно съглашението. Този текст, който бе подписан през 2015 година, има за цел да улесни комерсиалните връзки с Иран и да подтиква неговата стопанска система, премахвайки тежки интернационалните наказания в подмяна на уговорката Техеран да ограничи нуклеарните си действия и да не се пробва да се снабди с атомно оръжие.

„ Споразумението на е мъртво “, съобщи Жан-Ив льо Дриан и предизвести за рисковете от „ детонация “ и „ борби “, в случай че Техеран се отдръпна и увлече и други страни от района в конкуренция в нуклеарното въоръжаване.

Китай също прикани да се резервира съглашение, което да способства за опазване на мира.

Европейците би трябвало да намерят способи за запазят своите комп ании и са отговорят на упованията на иранците. Те ще се опитат да реализират от Вашингтон техните компании, работещи в Иран, да избегнат американските наказания. Тяхната опция за маневриране обаче е прекомерно лимитирана. „ Вероятно ще е невероятно да се избави съглашението. Този, който влага в Иран, ще бъде обиден от американските наказания и това не може да бъде избегнато “, смята ръководителят на Комисията по външните работи в Бундестага Норберт Рьотген.

Европейците ще би трябвало да оставят настрани своите различия за Иран и с риск да задълбочат напреженията през океана, би трябвало „ да покажат зъби “ пред Съединени американски щати, с цел да понижат уязвимостта на своите компании, изясни Ели Геранмайе, която е специалист в Европейския съвет по интернационалните връзки.

Извън ориста на самото нуклеарно съглашение, Франция се пробва да възобнови своята самодейност за „ по-широко съглашение “, което да се отнася за иранските нуклеарни задължения след 2025 година, балистичната стратегия на Техеран и неговото районно въздействие. Иран за момента демонстрира враждебно отношение към всевъзможни диалози в тази тенденция. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР