Ден след като кабинетът Борисов“ излезе с рамкова позиция за

...
Ден след като кабинетът Борисов“ излезе с рамкова позиция за
Коментари Харесай

Парламентът прекопира правителствената позиция за Северна Македония

Ден откакто кабинетът „ Борисов “ излезе с рамкова позиция за изискванията, при които ще поддържа евроинтеграцията на Северна Македония и Албания, Народното събрание гласоподава лична декларация. Документът, импортиран от депутати на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, съвсем не се разграничава от оня, който огласи държавното управление в сряда.

В декларацията се показва, че България придава основно значение на връзките с двете балкански страни и поддържа едновременното започване на предприсъединителни договаряния на Европейски Съюз със Скопие и Тирана. В същото време се акцентира, че тази поддръжка „ няма да бъде за сметка на изкривяване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на персони от българската история “.

Затова българският парламент се обръща към управляващите в Северна Македония с апел да спазят няколко условия. Преди всичко - да се ползва договора за добросъседство, подписан от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев през 2017 година На последващо място, да не претендират за признание на „ македонско малцинство “, да се придържат към „ научно пояснение на историческите събития “, да се оправдават репресираните от комунистическа Югославия поради българското им съзнание и други Всичко това се съдържа и в държавната позиция.

Народното събрание приканва и актуалното българско държавно управление, както и всяко последващо, „ да наблюдават прецизно за осъществяването на изискванията от актуалната декларация по време на преговорния развой “ със Скопие и Тирана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР