Ден след като американският президент Доналд Тръмп оповести намерението си

...
Ден след като американският президент Доналд Тръмп оповести намерението си
Коментари Харесай

Коя е ракетата, заради която САЩ късат споразумение с Русия?

Ден откакто американският президент Доналд Тръмп оповести желанието си да отдръпна Съединени американски щати от контракта, съветникът по националната сигурност Джон Болтън незабавно долетя в Москва, с цел да разиска въпросите за сигурността със своя сътрудник Николай Патрушев.

Много страни по света приканиха Москва и Вашингтон да обмислят деликатно всяко свое решение във връзка с нападателните ракети от този диаметър.

Тръмп счита, че Русия от години нарушава контракта и че още предшественикът му Барак Обама е трябвало да изиска от Москва спазването му.

Конкретният мотив за решението на Белия дом е създаването и въвеждането на въоръжение на ракетната система 9М729. По класификацията на НАТО, това е SSC-8.

Ракетният комплекс с крилати ракети е планиран от Оръжейното конструкторско бюро „ Новатор”. Изпитанията на ракетния комплекс завършиха през 2014 година Първият пуск беше извършен на полигона Капустин Яр две години по-късно.

Достоверни сведения за неговите бойни и механически параметри към момента няма даже западното разузнаване. Смята се, че 9М729 е мобилен сухопътен вид на унищожителните корабни ракети „ Калибър”.

Далекобойността обаче евентуално е от 500 до 5500 километра. Това слага комплекса в категорията „ междинен обсег”, която се регламентира от подписания през 1987 година сред Роналд Рейгън и Михаил Горбачов контракт.

Договорът е първият в историята за заличаване на цялостен клас оръжия. След разпада на Съветския съюз, страна по него станаха и Украйна, Беларус и Казахстан, които също притежаваха такива ракети.

В тази категория попадат ракетите с дребен (от 500 до 1000 км) и междинен радиус на деяние (1000-5500). След подписването на контракта, Съединени американски щати отстраниха крилатите ракети „ Пършинг”, основани в Западна Европа в края на Студената война, и наземния вид на ракетите „ Томахок”. Съюз на съветските социалистически републики пък унищожи ракетните комплекси „ Пионер” (SS-20), „ Темп-С” и „ Ока” (SS-23), основани преди време и в България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР