Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество в чест

...
Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество в чест
Коментари Харесай

Празнуват хората, които носят името Божия сила

Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е открила празненство в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, т.е. заседание на вярващите в негова чест. Празникът се празнува на 26 март, само че също по този начин и на 13 юли.

Светата Църква уважава небесния делегат - архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната новина за въплътяването на Сина Божий.
-->
Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е разкрил на Захария за рождението на Предтеча и самичък за себе си е споделил: ``Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога``.

Неговото име - Гавриил значи ``сила Божия``. Светите Отци, като приказват за Благовещение, изясняват, че е пратен ангел с такова име, с цел да значи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а точно - ще бъде Бог всесилен, як и мощен.

Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили, т.е. серафимския чин, тъй като серафимите стоят най-близко до Бога. Той е, значи, един от седемте най-близки до Бога серафими. Имената на тия серафими са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.

Имен ден честват всички с имената Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

Честит имен ден на Ловчанския митрополит Гавриил!

На многая и благая лета!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР