Ден преди официалното посещение на северномакедонския премиер Зоран Заев в ...

Македония ударно замества въглищата с нови соларни паркове/>


Ден преди официалното посещение на северномакедонския премиер Зоран Заев в София в Скопие българската "Соларпро" подписа договор за изграждането на нова фотоволтаична централа без държавни субсидии върху неизползваема въглищна мина в Осломей. Това е важно най-малкото по две причини. Първо - показва, че отношенията между двете страни могат и трябва да се развиват не само на политическо, но и на бизнес ниво. И второ - Северна Македония видимо изпреварва България в енергийната трансформация и прилага успешни модели, а България - не.

Освен със "Соларпро", в която акционер е и издателя на "Капитал" Иво Прокопиев, македонският държавен производител на електроенергия ESM подписа договор и с турската Fortis Enerji. Двете дружества ще изградят общо 100 мегавата соларни мощности (две централи по 50 мВт) до края на годината, като инвестират общо 70 млн. евро. За сравнение - най-големият действащ соларен парк в България - този до Караджалово, е с техническа мощност 60.4 мВт, но лицензираната е 50 мегавата.

Соларните централи в Осломей ще бъдат изградени на принципа на публично-частното партньорство. Реално македонската държавна компания ESM няма да похарчи нищо - тя участва в проекта с предоставянето на земята и свързването му към националната мрежа. В същото време частните инвеститори се задължават да плащат годишна такса на ESM, която се равнява съответно 18 и 18.5 процента от произведената електроенергия от двете централи. Изчисленията показват, че печалбите на държавата от това биха били до 1.5 милиона евро годишно. Освен това инвеститорите имат ангажимент да наемат и по един служител за всеки мегават инсталирана мощност - или общо 100 души.

Споразуменията за публично-частно партньорство са за срок от 35 години, след което частният партньор е длъжен да прехвърли собствеността върху фотоволтаичните централи на ESM, като инсталациите трябва да са "в добро оперативно състояние".

"Всичко това само потвърждава Северна Македония като отлична дестинация за инвестиции във фотоволтаични централи, както и ангажимента на правителството за осъществяване на справедлива енергийна трансформация", каза премиерът Зоран Заев пред македонските медии.
Зелено бъдеще
Подобно на Гърция и Румъния, Северна Македония вече прие няколко стратегически документа, включително план за инвестиции в енергетиката до 2027 г., които ясно показват пътя на промяната в този сектор - от ТЕЦ на въглища към фотоволтаични, газови централи и вятърни паркове.

Източник: capital.bg