Ден преди деветата национална стачка срещу пенсионната реформа във Франция,

...
Ден преди деветата национална стачка срещу пенсионната реформа във Франция,
Коментари Харесай

Макрон защити пенсионната реформа, но протестите не стихват

Ден преди деветата национална стачка против пенсионната промяна във Франция, Еманюел Макрон разгласи в телевизионно изявление, че измененията ще влязат в действие до края на годината.

Френският президент отбрани повишението на пенсионната възраст с две години, наблягайки че извънредно непопулярният закон е нужен. Същевременно митингите против него се разрастват в цялата страна.

Повишаването на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години не е нито волност, нито разкош, а нужда. Това съобщи Еманюел Макрон в изявление, предавано онлайн по едно и също време по френските малките екрани France 2 и TF1.



" Докато ви приказвам в този момент, мислите ли, че ми е прелестно да осъществя тази промяна? Не. Мислите ли, че не можех да постъпя като доста други преди мен и да я замета под килима. Да, може би. Но истината е, че скърбя за едно нещо - че не бяхме безапелационни за нуждата от тази промяна. Да, тя е наложителна и желая да кажа на французите, че бих предпочел да не го върша, само че тъкмо поради това стоя с цялата си отговорност пред вас ", сподели президентът.

Макрон се разгласи за разговор със обществените сътрудници, само че деветият общонационален митинг не се анулира.

" Утре още веднъж ще бъдем на улицата с искане пенсионната промяна да бъде оттеглена ", съобщи Камий Кленпете, Френска конфедерация на труда.



Гневът на французите ескалира. Протестиращи блокираха жп гарите в Ница и Тулуза. Демонстрации и блокади бяха проведени наоколо до рафинерии и петролни бази в цялата страна. Недоволните от пенсионната промяна са решени да стигнат до край.

" Или ще схванат и ще се съобразят, или ще бъдат принудени със мощ да се махнат ", съобщи Уили Делем, представител на синдикатите.

Заради митинг на докери и пристанищни служащи през днешния ден изцяло блокирани бяха пристанището в Марсилия, което е едно от най-важните във Франция, и това в Брест. Барикади и запалени автомобилни гуми затрудняваха трафика и по пътищата.



Блокади имаше и в университетите, в това число в Париж. Френската столица продължава да е зарината от боклуци поради стачката на чиновниците от чистотата. За шеста поредна вечер се стигна до конфликти сред полицията и демонстранните. Вълненията в Париж може да се отразят на плануваното посещаване на крал Чарлз Трети идната седмица, оповестиха от Бъкингамския замък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР