Ден по-рано Брюксел одобри и ОП Транспортна свързаност, по която

...
Ден по-рано Брюксел одобри и ОП Транспортна свързаност, по която
Коментари Харесай

Брюксел одобри европрограмата за бизнеса с 3 млрд. лв. бюджет

Ден по-рано Брюксел утвърди и Оперативна програма " Транспортна съгласуваност ", по която ще се финансират значими инфраструктурни планове. Политическата неустойчивост у нас докара до закъснение на подготовката на стратегиите, финансирани със средства от бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година

Новата стратегия “Конкурентоспособност и нововъведения “ е продължение на познатата ОПИК от предходния програмен интервал за еврофондовете - 2014-2020.

Първата процедура, която ще започва до края на тази година, е за планове за създаване на нововъведения на микро-, дребни и междинни компании от разнообразни браншове. на стопанската система. За задачата са отредени 127 млн. лв..

Следващата процедура, която се чака да тръгне при започване на 2023 година, е за възстановяване на индустриалния потенциал на МСП, фамилни предприятия, предприятия от креативните промишлености и занаятите. Тя е с бюджет 117,5 млн. лв..

След нея следва и набиране на планове за внедряване на нововъведения в дребни и следни компании. Ще бъдат финансирани планове за близо 300 млн. лева

 

Програмата “Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ е ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия в страната, като ще бъдат подкрепени компании в разнообразни стадии на развиването си. Ще се подтикват и партньорства сред МСП и огромни сдружения за създаване на нови технологии, написа още " Сега ".

Програмата има два фокуса – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, развиване на предприемаческата екосистема, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други Ще се подтикват дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

Освен за по-голяма енергийна успеваемост и автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е заложено финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на артикули с по-голяма продължителност или с опция за преработване, повишение на използването на вторични първични материали, възстановяване ръководството на отпадъците и други

Министерството на нововъведенията и растежа, което дава отговор за еврофондовете, напомня, че настрана за поддръжка на българските предприятия по Плана за възобновяване и резистентност до края на годината са планувани 600 млн. лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР