Демокрацията представлява възможността на мнозинството обикновени хора да участват чрез

...
Демокрацията представлява възможността на мнозинството обикновени хора да участват чрез
Коментари Харесай

Потьомкини села и забавни декори

Демокрацията съставлява опцията на болшинството елементарни хора да вземат участие посредством избори, полемики, партийни и други организации във образуването на дневния ред на обществото. Това обаче е един съвършен модел, който в никакъв случай не може да бъде осъществен в безспорната си форма, само че като фундаментална категория задава пример, по който би трябвало да се съпоставяме . Къде тъкмо стоим по отношение на този блян. 

Новият български парламент се събра и сподели дезориентиращи настройки. Още в първия ден стана ясно, че всички са против ГЕРБ и че на пръв взор и групировката на Слави ще играе тази роля – на дръзка съпротива. От късото полуизказване на Тошко Йорданов получихме чувство, че групата на Слави се интересува единствено и само от промени в Изборния кодекс и приемане на дотация за политическите партии от 1 лев на глас. В същото време концепцията за такава дотация съставлява същински удар против Българска социалистическа партия и останалите обединения и то на фона на лимитиран парламент. Тоест, ползата на Слави е към едни последващи избори.

Второто съвещание на Народното събрание сътвори Комисия за инспекция на изразходваните държавни средства от държавните управления на ГЕРБ, което още повече ускорява вероятността „ ИТН “ да решат да върнат мандата. Но даже да изобретят някакво краткотрайно държавно управление - скица, то ще е нещо като маскировъчен длъжностен кабинет, единствено че не на Радев, а на Слави Трифонов. Подобна комисия е продължение на предизборната акция и съставлява само жестоко чучело, защото този парламент ще бъде прекомерно стеснен и никой не е в положение да ревизира сходен размер информация. Ако въобще просъществува, комисията ще има ролята на пощенска кутия за определени проблеми и ще развърти две-три глави към дръвника.

Съобщението на Слави, че ГЕРБ желаят време, което няма да получат, наподобява по-скоро на анонс за нови избори. От водевилната обстановка в Народното събрание се вижда, че Слави не е профилактирал парламентарната си група по какъв начин да се държат и какъв език да употребяват. Или задачата им е нарочна – цялостен реализъм, говорене, дейности и държание отвън нормалността на политическата рамка, които да трансфорат Народното събрание в клоунада, да внесат детайли на безредица, което от своя страна да отврати гласоподавателя .

Това въпреки всичко е парламент, а не шоу стратегия. Например „ шофьорчето Борисов “ и „ джипко бибитков “ не могат да бъдат названия за министър-председател, какъвто и да е той. Употребата им от парламентарната естрада унижава парламентарната институция и девалвира страната ни. Листите на Слави бяха попълнени с изключително оперетно многообразие. И внезапно шоково се оказа, че въпросното интелектуално многообразие би трябвало да ръководи и страната. Силният политически водач би трябвало да води народа като основава убеждения, а не да следва народа като възпламенява настроенията му. Волята на народа би трябвало да се показва в политиката посредством научни подходи, а не посредством смехории.

Затова напълно скоро на Слави може би ще му се наложи да изясни на своите гласоподаватели, че този парламент не може да излъчи устойчиво болшинство за основни промени. И с това Слави ще върне мандата. Кой сериозен специалист би се жертвал да одобри къса позиция в държавно управление, излъчено от сходен скоропостижен и нервен парламент, който търси реваншизъм и основава скечове и безпорядък, вместо да прави политики и да пази страната.

Не е задоволително да е ясна механичната конструкция на един общ брой от партии, наричащи себе си съпротива. Хубаво е да се знае нещо и за мотора. В момента страната ни е жертва на воюващи олигархични групи, които са си организирали партийни представителства и водят борба за запаси и бизнес пространство през тях. Вместо успех на културата и парламентаризма, виждаме ясно изведени цели за бизнес територии, маскирани с демократична реторика през комисии от вида „ чисти ръце “ и елементарен див популизъм. Подобни революционни мероприятия звучат развлекателно за драгия ефирен фен, ще се търсят изкупителни жертви прочие Но флиртуването с омразата и отмъщението не е добър знак за бъдещето на „ Изправи се! Мутри вън! “. 

Целта на Мая Манолова е пай пас, чучело, което да сътвори конюнктура на безпокойство и да провали този парламент, в следствие президентът Радев да провежда държавно управление. Тенденцията при популистките обединения като тази на Мая Манолова да се показват за някаква съвършена демонстрация на народна власт, за първа и последна метла, за реванш, който ще освети дефинитивно истината и ще раздаде отмъщение, ги прави по един абсурден метод недемократични. Защото те опустошават институциите, трансформират или заобикалят разпоредбите, поддържат махленски екстремистки език, в същото време претендират, че точно те съставляват „ народа “ и пр. 

Както споделя английският професор и политолог Колин Крауч, в случай че такава партия, когато пристъпи прага на Народното събрание, не промени незабавно своя жанр, метод на връзка и поведенчески модел, които да влязат в рестриктивните мерки на институционалните рамки, то нейното наличие стартира да заплашва демокрацията. Подобни обединения могат да бъдат търпими, единствено в случай че съумеят да водят двупосочна връзка и най-много в случай че одобряват, че и те би трябвало да са обект на ограничавания. Иначе експанзията на реваншизма напълно скоро ги саморазпада. 

Популизмът дава благоприятни условия за пробив, само че не е резистентен в действителната политика. Популизмът постоянно е единствено желание, в никакъв случай не е дълготрайна работна реалност. Тъй като той основава нереалистични упования, които не може да отбрани. Някои намират популизма за безопасен, тъй като механизмът му на влияние би трябвало да се обезсилва от това, че е явен за обществото. Уви, това не е по този начин. Той може да е задоволително непремерен, с цел да разтури действителността и да хвърли страната в безпорядък. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР