Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес публикуваха стенограма

...
Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес публикуваха стенограма
Коментари Харесай

Пентагонът е бил объркан от нареждането да се спре военната помощ за Украйна

Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес разгласиха стенограма от показанията, дадени на 23 октомври от високопоставена служителка на Пентагона по време на слушанията пред комисиите, водещи следствието за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Заместник-помощничката на министъра на защитата по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър споделила на закритото съвещание на три основни комисии на Камарата, че Белият дом и Държавният департамент по този начин и не обяснили на военното министерство на Съединени американски щати своето решение да замразят военната помощ за Украйна, като се стимулирали единствено с " опасения, свързани с корупцията " в тази страна.

Заради неналичието на такива уточнения за заледяване на помощта, показала Купър, на ниво заместник-шефове на американските министерства " започнаха да се изричат опасения дали това подхожда на законните положения ". Украйна, съгласно нея, е изпълнила всички условия за приемане на американската помощ. Освен това всички чиновници на администрацията, отговарящи по въпросите на националната сигурност, били единомислещи, че тази помощ можела да помогне на държавното управление на Украйна в битката с корупцията.

Затова в Пентагона се страхували, че замразяването на помощта ще стане сигнал за " липса на поддръжка " за Украйна от страна на Съединени американски щати. В тази връзка Купър нарекла дейностите на администрацията на Тръмп " необикновени ".

Според Ройтерс показанията на Купър хвърлят светлина върху объркването, настъпило в апарата за националната сигурност на Съединени американски щати вследствие на блокирането на помощта за Украйна, и " разкриват вътрешните измами на администрацията на Тръмп ", който наредил помощта в размер на 400 млн. $ да бъде спряна, до момента в който украинският президент Зеленски не стартира следствие против Джо Байдън - един от основните политически противници на Тръмп от Демократическата партия на Съединени американски щати и евентуален негов съперник на президентските избори през 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР