Демократичните страни по света са изправени пред тежка криза на

...
Демократичните страни по света са изправени пред тежка криза на
Коментари Харесай

Тежка криза на общественото доверие към правителствата в демократичните страни

Демократичните страни по света са изправени пред тежка рецесия на публичното доверие. Това е заключението на огромно социологическо изследване, оповестено през днешния ден, оповестява " Ройтерс ".

Докладът на немската социологическа организация Dalia Research, озаглавен " Индекс на усещане на демокрацията 2018 ", е открил, че доверието в държавните управления наподобява даже по-ниско измежду хората в демократичните страни, в сравнение с в страните, считани от социологическата организация за недемократични.

" Най-големият риск за демократичните страни сега е, че обществеността към този момент не ги вижда като демократични ", акцентира Нико Ясперс, който е изпълнителен шеф на Dalia Research.

На въпрос " смятате ли, че вашето държавно управление работи във ваш интерес? ", 64 % от интервюираните, живеещи в демократични страни, за дали отговор " рядко " или " в никакъв случай ".

В недемократичните страни 41 % са показали същото, съгласно изследването, в което са взели участие 125 хиляди души в 50 страни.

Кения, Австрия, Португалия, Швеция и Дания са страните, в които максимален % хора са декларирали, че държавното управление не е работило в техен интерес.

Кения е категоризирана като " отчасти свободна ", а останалите четири страни като " свободни " в класацията на американската неправителствена организация Freedom House, която Dalia Research са употребявали за задачата на изследването.

Хората в Саудитска Арабия, Египет, Турция и Китай, всички те категоризирани като " несвободни ", най-рядко са давали този отговор.

Запитани " чувствате ли, че гласът на хора като теб има значение в политиката? " 54 % от жителите в демократичните страни са дали отговор, че гласовете им " рядко " или " в никакъв случай " имат значение, спрямо 46 % в недемократичните страни.

От десетте страни, които са имали най-голям % на хора, които показват, че техните гласове рядко или в никакъв случай не са били чувани, девет са демокрации.

" Въпреки че жителите в демократичните общества биха могли свойствено да бъдат по-критични към държавното управление си спрямо тези, които живеят в недемократични общества, усещането е постоянно толкоз значимо, колкото и действителността, и затова последствията от констатациите остават основни и себеопознавателни ", се акцентира в отчета. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР