Демократичната политика на Запада проявява спрямо Русия подход, свързан със

...
Демократичната политика на Запада проявява спрямо Русия подход, свързан със
Коментари Харесай

Доц. Огнян Минчев: Никога нищо не е достатъчно за Русия



" Демократичната политика на Запада демонстрира по отношение на Русия метод, обвързван със спецификата на либерално-прогресисткото политическо мислене. Според това мислене светът върви от предишното и неприятното към бъдещето и положителното. От тази позиция, когато създадем компромис и дадем на някого нещо, чакаме той да се трансформира в наш съдружник. Но историята демонстрира, че Русия работи тъкмо по противоположния метод. Ако искаш да получиш нещо от Русия, би трябвало да я притиснеш доста крепко, с цел да няма различен излаз . Ако правиш взаимни отстъпки, Русия те възприема за слаб и тя става все по-експанзивна ".

Това сподели пред БНР политологът доцент Огнян Минчев.

И добави, че в интернационалните връзки има реалистко крило, което счита, че в случай че притиснем Русия до стената, тя ще стартира да проектира по-активно силата си , а това може да заплаши мира за всички нас: 

" Заради това, считат те, дано да приемем, че Русия има право на своя сфера на въздействие, на свои ползи , на своя проекция на мощ върху дребните страни към нея ".

В предаването " Събота 150 " доцент Минчев добави, че смисълът на съветската империя е експанзията

" Това е неуседнала конструкция. Базирана е върху завладяването на територии и привършване на ресурсите им, а по-късно - продължение нататък. Никога нищо не е задоволително за Русия . Колкото повече ѝ позволиш, толкоз повече тя заграбва. Проблемът е, че на Запад, където има разнообразни гледни точки във връзка с света и на Русия, има осведомени и неинформирани ".

Според него тезата на реализма – че е по-добре да се жертват отчасти ползите на Украйна, не е реалистична от позиция на ползите на Запада:

" Жертва на ползите на Украйна би означавало изпращане на сигнал към Русия, че нейната агресия към границите на някогашната руска империя може да продължи . Това е в директен ущърб на Запада. Но отстояване на независимостта на Украйна ще изпрати сигнал към Русия, че тя не може да си разреши да направи това ".

По думите на политолога опитите на съветската империя да се възвърне са подигравка .

Интервюто с доцент Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР