Демократична република Виетнам, съкратено ДРВ, понякога наричана Северен Виетнам, е

...
Демократична република Виетнам, съкратено ДРВ, понякога наричана Северен Виетнам, е
Коментари Харесай

300 самолета на САЩ бомбардират Северен Виетнам

Демократична република Виетнам, кратко ДРВ, от време на време наричана Северен Виетнам, е страна в югоизточна Азия, съществувала от 1954 до 1976 година
ДРВ била провъзгласена от Хо Ши Мин в Ханой на 2 септември 1945 година На 19 декември 1946 година Франция стартира колониална война против ДРВ, в хода на която всичките органи на властта минават в конспиративност, а забележителна част от територията (включително Ханой) минава под контрола на Френския експедиционен корпус. През януари 1950 година ДРВ била публично приета от Китай и Съюз на съветските социалистически републики. След провалянето на френските войски през юли 1954 година били подписани Женевските съглашения, по които територията на Виетнам краткотрайно се разделя на две елементи, сред които има демилитаризирана зона. Северен Виетнам е под контрола на властта на ДРВ, отпред Хо Ши Мин (това е първата социалистическа страна в региона на югоизточна Азия). На юг остава основаната от Франция страна Южен Виетнам. Предвиждало се през 1956 година и в двете страни да се проведат свободни избори, след които да се състои обединяването им. След разделянето се следи забележителна миграция от Северен към Южен Виетнам – към 1 милион индивида. Обратно минават границата към 100 хиляди. Северен Виетнам става социалистическа страна с централизирана система на ръководство и планова стопанска система. В средата на 50-те години се организира поземлена промяна, при която земята се лишава от едрите земевладелци и се раздава на селяните. Реформата е съпровождана с принуждение, в следствие от което са починали по разнообразни преценки от хиляда до 100 хиляди индивида. В края на 50-те години стартира индустриализацията на страната.
Провеждането на изборите, избрани за 1956 година, било провалено от южновиетнамския режим с поддръжката на Съединени американски щати. През 1955 година в Южен Виетнам била провъзгласена суверенна република Виетнам, което е нарушаване на Женевските съглашения. Тъй като процесът на спокойно обединяване става неосъществим, през 1959 година северновиетнамското управление взема решение за поддръжка на почналото в Южен Виетнам въстание на локалните комунисти. В резултат на това избухва Виетнамската война. Бомбардировките от страна на Съединени американски щати върху Северен Виетнам нанасят големи вреди на стопанската система и инфраструктурата и водят до десетки хиляди човешки жертви. Значителна поддръжка Северен Виетнам получава от Съюз на съветските социалистически републики и Китай. През януари 1973 година било подписано Парижкото съглашение за преустановяване на огъня, съгласно което Съединени американски щати и Северен Виетнам били длъжни да изведат войските си от Южен Виетнам. Но северновиетнамските войски не били изведени от юга и бойните дейности продължавали. През пролетта на 1975 година южновиетнамският режим бил свален. На 2 юли 1976 година се афишира основаването на единната самостоятелна виетнамска страна – Социалистическа република Виетнам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР