Демократична България - Варна излезе с открито писмо до министъра

...
Демократична България - Варна излезе с открито писмо до министъра
Коментари Харесай

Демократична България - Варна излезе с открито писмо до образователния министър

" Демократична България - Варна " излезе с намерено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев поради проблема с ОУ „ Св. Иван Рилски “, за който ФАКТИ писа по-рано през днешния ден.

Припомняме, че Община Варна възнамерява да унищожи ОУ „ Св. Иван Рилски “, под претекста, че в новопостроена постройка в съшия имот ще се обитава V-та Езикова гимназия.

Ето какво пишат от " Демократична България - Варна " на просветителния ни министър:

ОТКРИТО ПИСМО

До Г-н Красимир Вълчев

Министър

Министерство на образованието и науката

Копие: Община Варна и медии

Уважаеми Г-н Министър,

Ръководството на Демократична България – Варна се обръща към Вас с гледище да се намесите и да съдействате за разрешаването на един значим проблем, обвързван с достъпа до обучение на деца от малцинствата в ОУ „ Св. Иван Рилски “ – гр. Варна. В Стратегията за развиване на предучилищното и учебно обучение във Варна 2021 – 2025 година бе заложено ГПЧЕ „ Йоан Екзарх “ да бъде преместено на адреса на учебно заведение " Св. Иван Рилски ", като за задачата учебното заведение се планува да бъде съборено и построено ново съгласно потребностите на ГПЧЕ „ Йоан Екзарх “, като учениците от ОУ „ Св. Иван Рилски “ се планува да бъдат пренасочени, дружно с учителите към други две учебни заведения. Замисълът е „ Йоан Екзарх “ да освободи постройката, в която се обитава с друго учебно заведение и да получи своя лична постройка, като освен това „ Св. Иван Рилски “ ще загуби личната си постройка и ще се реалокира в друга, където отново ще бъдат две учебни заведения. Това не звучи доста разумно.

ОУ „ Св. Иван Рилски “ е учебно заведение, съвсем на 100 година, построено след Междусъюзническата война вследствие на дарителски жест на сем. Трошеви. В грамотата за подаяние е посочено и желанието по какъв начин да бъдат разходвани средствата – „ за създаване на учебно заведение на децата от квартала “. Локацията на учебното заведение е такава, че се намира до регион с централизация на население от малцинствата от едната страна и два мола от отсрещната страна на булеварда, т.е. това е регион с оживена транспортна и комерсиална инфраструктура, който съставлява капиталов интерес.

Какви са достиженията на това учебно заведение и изискванията за образование?

1) В учебното заведение се образоват целодневно деца от първи до седми клас. Голяма част от тях от малцинствени групи. За да бъдат привлечени за образование в учебното заведение, учителите убеждават родител по родител, провеждат дарения и вършат всичко допустимо учебното заведение да дава обучение на деца, които имат огромна потребност от него

2) Въпреки че няма физкултурен салон, за което неведнъж е желано съдействието на общината, учебното заведение има присъединяване в интернационално състезание по тенис на маса в Шанхай, Китай, единственото варненско учебно заведение, съумяло да се класира на влиятелното съревнование. Има и редица медали и купи от първи места в разнообразни спортове, което е сравнимо във Варна само със Спортното учебно заведение

3) Училището има два компютърни кабинета

4) Училището има необятен двор, с фитнес уреди навън, които са скорошна облага

5) Училището има личен парк, ситуиран на 4 дка, с дървета, засадени преди повече от шестдесет години, както и нови засаждания, направени от учители и възпитаници в извън-учебно време по извоювани четири плана за озеленяване. В парка има разчертани „ Дама “ и „ Не се сърди дребосъче “, както и обособена зона за образование на децата по сигурност на придвижване по пътищата със съответните знаци, конфигурирани там. В парка е и един от дребното монументи на Иван Рилски в страната. Това е единственият парк в региона, отвън този на Централни гробища.

6) Училището има единствения в града високомерен оркестър с новозакупени принадлежности и униформи

7) Училището има лична изложбена сбирка от грънци и кости, която децата са събрали, когато са били в Деветашката пещера

8) Във времето за занималня, като се изключи че се приготвят по материали от образователните предмети, децата се учат и да готвят и получават и развиват потребни ежедневни умения

Сградата на учебното заведение, която се планува да бъде съборена, е на близо 100 години и за толкоз време е останала непокътната.

Преместването на ОУ „ Св. Иван Рилски “ освен ще наруши една едновековна просветителна традиция, само че и ще изключи доста деца от системата на образованието, тъй като родителите им ще откажат да ги пуснат на учебно заведение, както в „ Отец Паисий “, което е едната опция за пренасяне, по този начин и в „ Елин Пелин “, което е другата опция. По този метод ще се унищожи един модел за обучение и образование на деца от социално-слаби малцинствени етнически групи, тъкмо когато най-вече приказваме за нуждата от тяхната интеграция. Във време, когато всички приказваме какъв брой е значимо образованието за бъдещето на нашите деца и когато се влагат пари в редица учебни заведения, едно учебно заведение е на път да бъде съборено.

В допълнение, съществуват съществени опасения, че съборено един път, новото учебно заведение няма да бъде построено на цялата повърхност и огромна част от този терен ще се усвои с търговски цели.

Молим за Вашата навременна интервенция този проблем да откри позволение с построяването на учебна постройка за ГПЧЕ „ Йоан Екзарх “ на различен терен в региона. Настояваме да не се позволява да бъде унищожена една стогодишна история.

25.02.2021 година

Гр. Варна

С почитание:

Нелко Начев – съпредседател

Васко Василев – съпредседател

Демократична България - Варна
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР