“Демократична България“ спечели още една голяма победа срещу практиките на

...
“Демократична България“ спечели още една голяма победа срещу практиките на
Коментари Харесай

Окончателно: съдът отмени незаконната заповед на кмета на Батак за подвижните секции

“Демократична България “ завоюва още една огромна победа против практиките на Движение за права и свободи за печелене на гласове посредством заобикаляне на Изборния кодекс. Административният съд в Пазарджик анулира дефинитивно заповедта на кмета, с която се основават две преносими секции за парламентарните избори в неделя.

С това се поставя сполучлив завършек на правосъдната борба, която претендентите на “Демократична България ” водеха против регистрирането на нереално доста искащи за гласоподаване с преносима урна, заяви юрист Александра Стеркова, която е втора в листата в регион Пазарджик.

Практиката на Движение за права и свободи да записват искащи за гласоподаване с преносима секция стана известна на изборите през 2021 година, когато доста набъбна броят на заявки. Това се прави, тъй като се гласоподава с хартиена бюлетина и се заобикаля машинното гласоподаване. Както е известно – хартиената бюлетина дава доста по-добри благоприятни условия за управление на вота. На изборите през предходната година 90% от гласовете в преносимите кутии в Батак бяха за Движение за права и свободи.

На изборите през ноември за гласоподаване с ПСИК са подадени 43 заявки за Нова махала и 29 за Батак, а фактически дали своят вот са 111 в Нова махала и 51 в Батак. От тях 108 души са дали своят вот за Движение за права и свободи в Нова махала, и 47 за Движение за права и свободи в Батак.

И на тези избори община Батак се опита да заобиколи машинния избор, като допусне безотговорно гласоподаване с преносими кутии. “Демократична България ” апелира пред регионалния шеф заповедта на кмета за основаване на преносими секции, само че той я остави без последици.

Преди 5 дни “Демократична България ” завоюва дело в Пазарджик, с което съдът върна за преразглеждане заповедта на регионалния шеф. Той го задължи да сътвори експертна комисия, която да изследва дали декларираните болести фактически са от категорията, която не разрешава гласоподаване в изборното помещение.

Областният шеф обаче не го направи. Затова “Демократична България ” апелира наново и този път съдът дефинира, че освен анулира заповедта на регионалния шеф, само че и тази на кмета за основаване на преносимите секции.

“От предходната година водим борба на всевъзможни равнища против заобикалянето на Изборния кодекс да се гласоподава с хартиени бюлетини в домашни условия. Това е процедура, която беше създадена преди всичко от Движение за права и свободи и им позволяваше да управляват вота в смесените региони. Днешният правосъден триумф е характерен образец за това, че “Демократична България ” извършва поръчката си “един закон за всички ”, съобщи Антоанета Цонева, лидер на листата на Демократична България в Пазарджик.

За идните избори в община Батак са подадени 52 заявки, от които за постоянни са признати 43 – 26 за гр. Батак, 12 за с. Нова махала и 5 за с. Фотиново.  Част от листата са с водеща диагноза като мътнини на роговицата, инфаркт на миокарда, злокачествено образувание на млечната жлеза, есенциална хипертония и други. Всички те не основават проблем за напредването до изборната секция. Но прави усещане, че множеството от в началото отказаните заявки на лицата, избрани като неприемливи да гласоподават с ПСИК, се оказват в окончателния лист за гласоподаване с преносима урна. Мотиви за тази смяна на разбиранията на кмета липсват.

Съгласно член 37, алинея 1 от Изборния кодекс гласуването с преносими изборни кутии е изключение, планувано единствено за лица с трайни увреждания, които не разрешават да гласоподават в секция.

„ Всяко отклоняване от условията нарушава декларираните в Изборния кодекс правила и опорочава изборния развой, като основава неравни условия при практикуване правото на глас, компрометира тайната на вота и не подсигурява свободното изложение на волята на гласоподавателя “, разяснява юрист Стеркова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР