"Демократична България" следи с безпокойство негативните тенденции, които се налагат

...
"Демократична България" следи с безпокойство негативните тенденции, които се налагат
Коментари Харесай

Законът за Черноморието се превръща в средство за репресия срещу природосъобразния туризъм

"Демократична България " следи с безпокойствие отрицателните трендове, които се постановат в развиването на туризма по българското черноморско крайбрежие в последните години. Процесът на неговото презастрояване набира скорост, в това число върху територии, които са предпазени по силата на Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие. Това се споделя в специфична позиция на обединяването във връзка гласуваните на 13 юни 2019 година промени и допълнения в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които съгласно демократите са удостоверение за ниска законодателна просвета и липса на визия и упоритост за приемане на сложни решения.

"22-те ремонти в ЗУЧК са препоръчани от вносителя без разбор на резултата от приложението на закона от основаването му до през днешния ден и без оценка за влияние върху околната среда. Зад фразите за по този начин нужното запазване на дюните остават скрити същинските претекстове – да се отворят благоприятни условия за ново застрояване на плажната линия. Основен прицел си остава и да бъдат респектирани феновете на свободното плажуване и къмпингуване. Засегнати са конституционното право на независимост на придвижване, упражняването на правото на благосъстоятелност и предприемаческа самодейност, наранено е правото на избор, а без избор няма и туризъм ", написа в мнението на "Демократична България ". Според групировката изменението на ЗУЧК не почива на здрава икономическа логичност. То обслужва корупционни практики, загърбва ползите на локалното население и на страната, и затвърждава визията за Черноморието, като перачница на пари и място, където законите се ползват изборно. Твърдо затвърждават и визията за България, като страна с недостиг на право и правдивост.

"Предложенията на Министерство на туризма не вземат решение значимите проблеми на Черноморието: настъпващата урбанизация на тези едвам 378 км брегова линия, грозното застрояване, бетонизацията на самия бряг с всички произлизащи от това проблеми – загуба на прелест и надлежно на качество на дестинацията, крах на туристическия артикул, който се характеризира с контрастиращо сезонен темперамент, свръх предложение и голям кадрови недостиг. Налице е една незаконна занемареност и безучастие във връзка с крайбрежието и плажната линия – изключителна държавна благосъстоятелност ", считат още от "Демократична България ".

От групировката напомнят, че за тези 11 години от „ използването “ на ЗУЧК, на пръстите на едната ръка се броят случаите на глобени строители и разрушени противозаконни хотели. Чрез скандални заменки страната позволи една забележителна част от бреговата линия, в това число в предпазените територии, да премине от обществена в частна благосъстоятелност, показват още от Демократична България.

"В новата си редакция ЗУЧК е закон с несъмнено углавен уклон. Глобите и имуществените наказания са страховити, само че те са ориентирани само към свободно плажуващите и свободно къмпингуващите. Приетите промени трансформират закона в средство за принуда против хората, които търсят непокътната природа, хубав пейзаж и природосъобразен туризъм и които не желаят да се подчинят на матрицата на всеобщия туризъм в страната на министър Ангелкова ", написа още в мнението. Колкото до нормата на член 10а, която преглежда опцията за краткотрайно разполагане на палатки и кемпери отвън морските плажове, дюни и категоризирани къмпинги, тя можела да се окаже мъртвородена.

Ето за какво "Демократична България " упорства изпълнителната власт да извърши отговорностите си, според чл.6 ал.1 от ЗУЧК и да възвърне своята благосъстоятелност върху детайли от крайбрежната линия, които по закон са изключителна държавна благосъстоятелност. "Ще бъде прекомерно оптимистично обаче да чакаме прокуратурата да се самосезира и да предприеме стъпки за отбрана на публичния интерес – по отношение на противозаконното строителство или възобновяване на държавна благосъстоятелност ", означават демократите. По думите им няма да бъде пресилено да забележим назначението на цяла войска от близки на властта хора още това лято, които да се насочат към нищо непредполагащите свободно къмпингуващи, на които България този сезон ще предложи още по-малък избор.

"Всичко това ни кара да заявим, че законодателството стоящо зад гръмкото име ЗУЧК и активността на Министерство туризма през днешния ден носят голяма вреда на българския туризъм и бизнес като цяло и са най-голямата спънка за неговото развиване в бъдеще ", заключават от "Демократична България ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР