Демократична България ще предостави на чешката прокуратура всички материали за

...
Демократична България ще предостави на чешката прокуратура всички материали за
Коментари Харесай

Сделката за теца на Доган ще стигне и до Европейската комисия

" Демократична България " ще даде на чешката прокуратура всички материали за Топлоелектрическа централа " Варна ". Ще се обърне и към чешки евродепутати, благодарение на които да отнесе въпроса за теца на Ахмед Доган и пред Европейската комисия. Това разгласи съпредседателят на извънпарламентарната коалиция Христо Иванов, който се включи онлайн във Facebook от теца.

В петък стана ясно, че чешката Върховна прокуратура е почнала следствие за продажбата на теца. Чешката ЧЕЗ продаде топлоцентралата през 2017 година на българската компания " Сигда ", малко по-късно главен акционер в нея стана почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Прокуратурата в Прага работи по сигнали, че ЧЕЗ, която е държавно дружество, е сключила договорката на съмнително ниска цена, като вероятните загуби от това се правят оценка на 8,5 милиарда чешки крони (323 милиона евро).  След като стана актив на Доган, ТЕЦ " Варна " стартира да получава лесни милиони по договори за така наречен " леден запас " - единствено за да държи мощности в готовност да се причислят към енергийната система на страната при положение на незабавна потребност.

Новината за почналото следствие бе оповестена в петък в чешкото издание " Сезнам оправи "  и е доказана от депутата Лукаш Вагенкнехт, който е сезирал чешката прокуратура, съобщи Actualno.com. В сигнала си инж. Вагенкнехт цитира разкрития по тематиката на Българския антикорупционния фонд (АКФ) и на " Капитал " от лятото на 2019 г. 

Христо Иванов в събота напомни, че търгът за студения запас първо е извоюван от Топлоелектрическа централа " Марица Изток ", която се отхвърля от него, въпреки и това са лесни доходи. По думите му има съществени подозрения, че Топлоелектрическа централа " Варна " може да се оправи със задачата да е аварийна мощ.

Политикът напомни, че още лятото са подали два сигнала до прокуратурата по тематиката, само че и до момента по тях няма отговор. Не са получили и информация от енергийното министерство дали тецът е бил в положение да извършва ролята на аварийна мощ. Въпросите до Топлоелектрическа централа " Марица Изток " и до КЕВР също останали без отговор. " Повдигнахме тази тематика, студеният запас беше смотан, само че доктор Доган беше съумял да изкара 50 млн. лева ", уточни Иванов. По думите му нито една регулаторна институция не е направила нищо. " Институциите в България са единствено обслужващ личен състав на корупционните далавери ", заключи Иванов. 

Той добави, че през лятото благодарение на ГЕРБ и патриотите тихомълком е бил удължен мандатът на " индивида на Доган " в КЕВР и в този момент Движение за права и свободи има блокираща роля в регулатора. " Движение за права и свободи на своята национална конференция се разгласи за партията, която първа се е наредила на опашката от средствата от огромния пакет на Зелената договорка ", продължи Иванов.

В следствието " Доктор Ахмед Доган, повелителят на студения запас " АКФ сигнализира за голям брой подозрения за злоупотреби към продажбата на " Топлоелектрическа централа Варна "  ЕАД в края на 2017 година на " Сигда " ООД - компания на някогашния транспортен министър Данаил Папазов, в която Доган влезе като мажоритарен акционер. Малко по-късно топлоцентралата стартира да получава милиони левове от страната, с цел да осигурява  " леден запас ".  През 2019 година Антикорупционният фонд сезира ред институции - Национална агенция за приходите за подозрения за осъществени данъчни закононарушения, енергийния министър, КЕВР и ДАНС за неизправности на Топлоелектрическа централа " Варна " и за риск за енергийната сигурност на страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР