Демократична България ще подкрепи желанието на компаниите от IT сектора

...
Демократична България ще подкрепи желанието на компаниите от IT сектора
Коментари Харесай

"Демократична България" ще подкрепи IT- сектора за непроменен осигурителен праг

Демократична България " ще поддържа желанието на фирмите от IT бранша оптималният застрахователен предел да не се подвига следващата година, както желае претендентът за финансов министър Асен Василев ( " Продължаваме промяната " ).

Намерението на Василев е да вдигне осигурителния предел до 3350 лева при 3000 лева в този момент. или междинната заплата, умножена по 2.3. Според него това исторически ще е най-ниското нарастване,след което прагът ще остане неизменен за 4 година Увеличението ще засегне основно работещите в бранша на осведомителните технологии, където заплатите са най-високи, само че са " на ярко ".

На среща през днешния ден в централата на " Да, България " ръководителя на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов и депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов представители на асоциациите от бранш " Информационни технологии " са отбелязали, че от дълго време са създали своите бюджети за 2022 година и са се учудили, че се стартират промени в данъчно-осигурителното законодателство в 12 без 5 и без всякакво разискване. Те се притесняват, че това ще понижи конкурентоспособността на ИТ компаниите и е сигнал за несигурна данъчно-осигурителна среда в България пред непознатите пазари и фирмите майки, осведоми пресслужбата на " Демократична България "..

Представителите на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация по осведомителни технологии (БРАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО) и Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " (ИКТ Клъстер) настояха за предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство, както и измененията да се правят с присъединяване на всички заинтригувани страни. Според тях е нужна смяна на целия пенсионно-осигурителен модел, а не дефицитите в държавното публично обезпечаване да се покриват посредством увеличението на осигурителните прагове, продължава прессъобщението.

Христо Иванов е споделил, че няма съглашение за увеличение на оптималния застрахователен предел след извършените договаряния за сформиране на съдружна управническа стратегия сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". По думите му пред представителите на бранша " Демократична България " ще упорства промени в осигурителното законодателство да влязат в действие най-рано от 2023 година и то след изчерпателен спор. Ивайло Мирчев подсети, че " Демократична България " още от учредяването си през 2018 година твърдо и поредно отстоява позицията да не се усилва оптималният застрахователен предел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР