“Демократична България отказа подкрепа за управление на кандидата за премиер

...
“Демократична България отказа подкрепа за управление на кандидата за премиер
Коментари Харесай

ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция

“Демократична България ” отхвърли поддръжка за ръководство на претендента за министър председател на ГЕРБ Николай Габровски, само че даде обещание като съпротива поддръжка по тематики, които съответстват с основните цели на обединяването.

Това стана на обществена среща в парламента  на претендента за министър председател на ГЕРБ с парламентарната група на Демократична България. 

Проф. Габровски съобщи, че влиза като жител в предизвикването да сформира кабинет, отваряйки вратата за повече консенсус и експертност. И че към този момент е получил единодушието на няколко безспорни престижа за присъединяване в такова държавно управление. Той изрази твърдата си увереност, че страната няма потребност от нови избори, тъй като това ще задълбочи политическата борба, ще останем за известно време без парламент, който да гласоподава законите по Плана за възобновяване и резистентност и да загубим съществени пари. Кандидат-премиерът си е сложил като задача влизането ни в Шенген и в Еврозоната, с цел да не бъдем второкласен европейци, а енергийната самостоятелност и преодоляването на инфлацията да са измежду другите му цели. “Аз персонално ще поема ангажимент да се търси конституционно болшинство да се сътвори механизъм за надзор над основния прокурор ”, открои като специфичен поклон към Демократична България Габровски.

“Отзоваваме се поканата Ви, с цел да изразим първо уважението си към Вас, а желанието Ви да помогнете на политическата система би трябвало да бъде адмирирано. Но имаме решение да не подкрепим държавно управление на първия мандат, което няма нищо общо с Вас и Вашите старания ”, сподели от името на “Демократична България ” водачът на парламентарната ѝ група Христо Иванов. И добави, че в случай че задачата му приключи с триумф, “Демократична България ” ще бъде отворена, въпреки и като съпротива, да работи дружно с ГЕРБ, с които по някои тематики намира общ език. “В този смисъл нашият  диалог в този момент, въпреки и не за държавно управление, е начало за вероятен диалог за поддръжка по съответни тематики, които са съгласно нашите цели, свързани със сигурността, върховенството на правото и модернизацията на страната. Това ще е потребно и за страната ”, сподели Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България ” обаче открои тревожни трендове в държанието на първата политическа мощ. Освен че Демократична България не среща схващане от ГЕРБ за върховенството на правото, където основно е реформирането на прокуратурата, към този момент се срещат и съществени отстъпления от общите визии за модернизацията на България. Иванов даде за образец възпрепятстването на електронните ваучери, неохотата към електронизацията на заповедното произвеждане и фактическата анулация на машинното гласоподаване. 

Христо Иванов предизвести проф. Габровски, че държавно управление на малцинството крие опасности, напомняйки за кабинета “Беров ” и получи одобрителен отговор от претендента за министър председател, че той ще изложи в писмен документ управническите си цели. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР