“Демократична България инициира нова среща между парламентарните сили, за да

...
“Демократична България инициира нова среща между парламентарните сили, за да
Коментари Харесай

“Демократична България” инициира нова среща в НС заради присъствието на Митрофанова

“Демократична България ” инициира нова среща сред парламентарните сили, с цел да се реши въпросът с наличието на посланика на Русия Елеонора Митрофанова на тържественото съвещание при откриването на 48-ото Народно заседание.

Надежда Йорданова заяви, че поисканата от “Демократична България ” с писмо до основния секретар на Народното събрание организационна среща ще се състои на следващия ден (четвъртък) в 13 часа.

“Това е доста сериозен въпрос, не е официална процедура по протокол дали посланикът на страна агресор, която даже е изключена от Съвета на Европа, би трябвало да участва на церемонията по образуването на 48-ото Народно заседание. Позицията на “Демократична България ” е доста ясна и бихме желали на следващия ден политическите сили в Народното събрание да вземат дефинитивно решение. Очаквам всички да имаме почтено държание ”, разяснява някогашният правосъден министър в предаването “Лице в лице ”.

Тя напомни, че на вчерашното съвещание представителите на “Продължаваме смяната ” са подкрепили “Демократична България ”, тези от “Възраждане ” и Българска социалистическа партия са били срещу, а участниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи са мълчали. 

“Тревожно е държанието на ГЕРБ, която твърди, че е евроатлантически насочена мощ, защото в границите на 24 часа от няколко разнообразни представители виждаме разнопосочно говорене и изложение на диаметрално противоположни мнения. Важно е да се дефинират къде тъкмо да стоят. Очаквам техните представителите да имат ясна позиция и да бъдат поредни ”, разяснява още тя. 

Надежда Йорданова съобщи, че “Демократична България ” към този момент е подготвена да внесе в първите дни на Народното събрание над 20 законопроекта и решения, които ще съдържат 25 ограничения за развиване на България. Сред тях са законопроектът, който ще разреши на българските семейства да бъдат енергийно самостоятелни, както и този за следствие и по-голяма отчетност на основния прокурор. 

“Говорим за ограничения, тъй като в някои закони ще има по повече от една мярка, които всъщност ще доведат до позитивни промени в страната. Сред тези законопроекти и решения ще бъде и това за подпомагането на Украйна с оръжие ”, разяснява тя. 

Според нея препоръчаният законопроект за КПКОНПИ от служебния правосъден министър Крум Зарков има позитивни детайли, които застъпват заложените още в плана на “Демократична България ” от 45-ото Народно заседание хрумвания за промяна на антикорупционния орган. Тя обаче счита, че обсегът на закона за определяне на спор на ползи би трябвало да е по-широк.

По отношение на договарянията за ново държавно управление, Йорданова още веднъж съобщи, че “Демократична България ” няма да поддържа ръководство с мандат на ГЕРБ. Тя посочи, че макар уважението към посредниците, препоръчани от ГЕРБ, се чака да се водят диалози с хора, които има явен политически мандат и могат да поемат ясна политическа отговорност и задължения. “Всичко друго наподобява като пиар акция и отклонение на вниманието ”, сподели тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР