“Демократична България и “Продължаваме промяната внесоха жалба в Конституционния съд

...
“Демократична България и “Продължаваме промяната внесоха жалба в Конституционния съд
Коментари Харесай

“Осакатен машинен вот”: ДБ и ПП атакуват Изборния кодекс в съда

“Демократична България ” и “Продължаваме смяната ” внесоха тъжба в Конституционния съд против поправките в Изборния кодекс, оповестиха от пресцентъра на “Демократична България ”.

Конституционната тъжба е подписана от 70 депутати от двете обединения.

Според жалбата на двете обединения в Изборния кодекс опонират на съществени правила и стандарти, залегнали в българската конституция и в решения на Конституционния съд: правилото на правовата страна, правилото на равенството на жителите пред закона и правилата и стандартите за отбрана на изборното право.
Три разнообразни понятия за бюлетини
Бързината за приемане на промените в изборното законодателство докара до парадокса да се гласоподава по три метода – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен избор и с машинно гласоподаване, т.е. въведени са три разнообразни понятия за бюлетини и две разнообразни форми на гласоподаване, се показва в известието на Демократична България.

С е нарушено общото, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване. В чистия си тип машиннното гласоподаване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче към този момент няма гаранция, че всеки гласоподавател подава единствено един глас за всеки тип избор и че всеки глас се съхранява и преброява единствено веднъж, показват още от партията.

Въпреки че пробното отдалечено електронно гласоподаване беше подкрепено с народен референдум, то бе небрежно заличено сред първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс. С което се погазват разпоредбите за приемане на законодателни начинания в условия на необятна гласност на инициирането и след публично разискване на предложенията, декларират жалбоподателите от Демократична България и Политическа партия.
Резултат от решението на съда върху изборите няма да има
“Пряк резултат върху изборите през април няма да има, защото решенията на Конституционен съд работят за в бъдеще ”, сподели пред публицисти депутатът Надежда Йорданова. Тя обаче чака още идващият парламент да поправи грешките на сегашния в Изборния кодекс. И добави, че съгласно конституционната процедура, от приемането на тъжба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година.

“Работим дружно работим с сътрудниците от “Продължаваме смяната ” повече от година, а сегашната ни взаимна самодейност е стъпка към усилване на нашето партньорство. ” Така отговори депутатът от Демократична България и доцент по конституционна право Атанас Славов в отговор на журналистически въпрос, дали жалбата е стъпка към взаимно явяване на изборите.

 

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР