Демократична България даде пресконференция относно действията си по отношение на

...
Демократична България даде пресконференция относно действията си по отношение на
Коментари Харесай

ДБ с действия на европейско ниво срещу АЕЦ Белене

Демократична България даде конференция по отношение на дейностите си във връзка с плана за АЕЦ "Белене " на равнище европейски институции - Европейска комисия, Екологичен потенциал.

Пресконференцията откри депутата в Екологичен потенциал Светослава Малинов, който показа дейностите, които е подхванал и идните начинания в границите на европейските институции. Възможностите за европейска отбрана срещу плана АЕЦ "Белене " са доста огромни и до този миг не са оползотворени задоволително, посочи той.

Евродепутатът осведоми за среща с комисаря по енергетика Мигел Ариас Канете, на която го е уведомил за всички обстоятелства, както и анализите и опасенията на Демократична България по случая.

Светослав Малинов изрази убедеността си, че Европейска комисия ще следи доста деликатно всичко обвързвано с този план и ще изисква от българското държавно управление да извършва всички критерии – сигурност, успеваемост, всичко съгласно доста по-строгите (след "Фукушима ") условия на Европейски Съюз.

Срещата е началото на доста съществено съдействие с комисар Каниете. Евродепутатът показа и идващите дейности:

- Ще бъде задвижена декларация против АЕЦ Белене предвид на сеизмичната заплаха. Всички евродепутати ще се срещнат в детайли за съществуването на такава. Подобна декларация има във връзка с турската АЕЦ „ Аккую”

- Малинов ще се организира поредност от срещи с румънските си сътрудници от Екологичен потенциал и ще изиска тяхната реакция. Специално ще беседва и с комисар Корина Крецу, защото районното развиване също има директно отношение към Белене

- В рамките на Екологичен потенциал се откри трайно съдействие с парламентарната група на Зелените, с които интензивно ще се работи дружно срещу плана АЕЦ "Белене "

- Ще провежда специфична конференция в границите на Екологичен потенциал, на която ще бъдат изнесени всички обстоятелства и данни по отношение на рестарта и желаната АЕЦ

- През цялото време Европейска комисия ще бъда атакувана с въпроси свързани с развиването на тематиката в границите на България и Европейски Съюз

Владислав Панев – съпредседател на Зелените, съобщи, че възобновяването на АЕЦ "Белене " е неточност на толкоз доста равнища, което прави прекъсването му приоритет номер едно.

Той приветства съдействието и общата работа сред ПГ на Зелените в Екологичен потенциал и Светослав Малинов, като това е един от механизмите плана Белене да бъде спрян. Панев е уверен, че АЕЦ "Белене " е неволя освен от екологична, икономическа, финансова, само че и от геополитическа позиция. Като вредата ще бъде и върху всички останали браншове на стопанската система.

Съпредседателят на Зелените заяви за състояли се към този момент диалози със аграрни производители, които са оповестили преместването на бизнеса си от Северна България, заради бъдещото рухване на цената на продукцията им и цената на земята в региона. Това се случва единствено поради концепцията за строителство на АЕЦ, без значение дали ще се реализира или не.

Панев е уверен, че АЕЦ "Белене " е следващия гвоздей в ковчега на българската държавна енергетика, която така и така е в извънредно тежко финансово положение. Начин за превъзмогване на тази рецесия в бранша е повече бистрота и надзор, като една от опциите е листване на дъжавнте енергийни сдружения с миноритарни дялове на фондовата борса. Такива образци има в Румъния и други страни.

Контролът от страна на частни акционери, в това число пенсионни и др, фондове е доста по-сериозен и мощен, в сравнение с каквито и да са държавни институции,които са в една и съща лодка с с ръководещите енергийния бранш, уверен е Панев. Той акцентира, че АЕЦ "Белене " ще докара идо повишаване на държавния дълг на България, който без значение от дивотии на ръководещите в последните 10-15 години е намалял. Възобновяването на концепцията за нова нуклеарна централа ще ни вкара в спиралата на повишаване на дълга на страната е уверен съпредседателят на Зелените.

„ Пренасяме борбата и в европейските институции. Смятаме, че там имаме доста мощни съдружници, дружно с които ще успее да спрем плана АЕЦ Белене. Този план е финансово рисков за България, екологично рисков за България, сеизмично рисков за България.” Така стартира изявлението си Мартин Димитров. Той акцентира, че Демократична България ще упорства пред Екологичен потенциал и Европейска комисия всичко във връзка с АЕЦ "Белене " да стартира изначало – нов Оценка на въздействието върху околната среда, нова обществено икономическа оценка, вземане предвид с последните европейски наставления след случая с Фукушима за сеизмичните опасности. Мартин Димитров доста ясно съобщи:

„ Защото сме уверени, че плана Белене не може и не дава отговор на всички тези условия. Европейските институции бързо ще схванат, че сеизмичния риск е освен за българските жители, само че и за всички европейци.” Той изрази увереността си, че партньорството с европейските институции както е основата за прекъсването на „ Южен Поток”, по този начин и ще спре АЕЦ Белене.

„ Каквито и сделки да са създали от българската власт с Москва, те не важат за европейските институции и тъкмо там е мястото тези ангажименти и покупко-продажби да бъдат развалени и спрени.”, твърдо е уверен Мартин Димитров. Той акцентира, че: „ Ние знаем по какъв начин да го създадем, правили сме го и ще го създадем и сега”.

На въпрос по отношение на откриване на възможни 55 000 работни места, Димитров отговори, че с изключение на спекулацията правена с сходно изказване, реализацията на АЕЦ "Белене " би заплашила действително повече от 100-150 000 работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР